Végleg szétszakadni látszik a baloldal – Századvég

A Századvég legfrissebb felmérése szerint a Fidesz–KDNP stabil vezető pozícióból várhatja a közelgő őszi önkormányzati választásokat. A július végén készült 1000 fős, országos kutatás eredményei alapján jelenleg a Jobbik az első számú ellenzéki párt, az MSZP pozíciója romlott. A baloldali politikusok népszerűségi indexeinek alakulása pedig a baloldal teljes szétszakadásának jeleit mutatja.

Összefoglaló

  • A kutatás tanúsága szerint a Fidesz–KDNP-re a teljes népesség 35 százaléka szavazna „most vasárnap”. A kormánypártok az országgyűlési választások óta lényegében nem veszítettek szavazókat. A Századvég mérései során másodszor fordult elő, hogy a Jobbik megelőzte az MSZP-t, így 2014 júliusában 14 százalékkal a második legnépszerűbb párt. A teljes népesség körében a szocialisták 9, az LMP 4 százalékon áll. Az Együtt–PM támogatottsága 3, a Demokratikus Koalícióé pedig 6 százalék. Más pártokra a teljes népesség 2 százaléka szavazna.
  • A kormánypártok előnye a biztos szavazó pártválasztók körében is egyértelmű: ebben a közegben 53 százalékos a pártszövetség támogatottsága. A biztos szavazók körében a Jobbikra 18, az MSZP-re 12, az LMP-re 4 százalék voksolna. Ebben a közegben az Együtt-PM támogatottsága 4, a Demokratikus Koalícióé 7 százalékos. A fentieken kívül más pártra a biztos szavazó választók 2 százaléka adná a szavazatát.
  • A politikai mezőben érdemi változás az MSZP gyengülése és a DK ezzel párhuzamos erősödése. Mindez azt jelenti, hogy a baloldali pártok elsősorban egymástól hódítanak el szavazókat, nem a bizonytalan választók közül. Együtt a baloldal jelenleg sem erősebb, mint 2014 áprilisában volt, amikor a szereplők közös listán indultak.
  • Az elmúlt hónapok választási küzdelmei és belharcai után jól láthatók a törésvonalak a korábban szövetséges pártok választói körében. Gyurcsány Ferenc népszerű ugyan saját pártjában, az MSZP és az Együtt választóinak többsége azonban már elutasítja. Hasonló a korábbi MSZP-elnök és kormányfőjelölt Mesterházy Attila helyzete: őt a DK és különösen az Együtt választói nem kedvelik. Bajnai Gordon népszerű saját pártjában és a DK-ban, de a többség már nem szimpatizál vele az MSZP-ben. Az új szocialista elnök, Tóbiás József népszerűsége mindenhol alacsony, még saját szavazói körében is.

 

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 35% 53%
MSZP 9% 12%
DK 6% 7%
Együtt-PM 3% 4%
LMP 4% 4%
Jobbik 14% 18%
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 29% 2%

 

Ipsos: biztos szavazó, pártválasztó; Medián: választani tudó biztos szavazó; Nézőpont: aktív szavazók potenciális pártpreferenciája; Századvég: biztos szavazók; Tárki:  biztos szavazó, pártválasztó

 

Módszer

Adatfelvétel ideje: 2014.július 22-25.
Adatfelvétel módja: CAPI – számítógéppel támogatott telefonos interjú
Mintanagyság: 1000 fő
Mintavételi hiba: +/- 3,2 százalék