Változatlan pártpreferenciák augusztusban

Nem sok változás történt augusztusban a politikai pártok támogatottságát mérő közvéleménykutató-intézetek eredményei alapján júliushoz képest. A Fidesz-KDNP a biztos szavazók körében 47 százalékot érne el egy most vasárnap tartandó választáson, ami közel megegyezik a 2014-es választási eredménnyel.

 

Augusztusi összegzés

Egy esetleges baloldali összefogás 24 százalékot érne el az egykori 26 százalék helyett, külön-külön az MSZP 15, a DK 6, az Együtt 2, a Párbeszéd és a Liberálisok 1-1 százalékot szereznének. A Jobbik az előző havi eredményét megtartva 19 százalékon áll, amivel csak közelíti 21 százalékos 2014-es eredményét. Az LMP a mérések átlagát tekintve a parlamenti küszöböt éppen elérve 5 százalékával bejutna az Országgyűlésbe, míg a Momentum stagnáló 3 százalékával nem szerezne mandátumot, bár egyes kutatócégeknél ők is elérik az 5 százalékot.

Pártpreferenciák a teljes felnőtt népességen belül

A Fidesz-KDNP támogatottsága hat közvélemény-kutatás átlaga alapján 29 százalékon áll a választásra jogosultak körében. Legnagyobb szavazóbázisa a Századvég Alapítvány és az Iránytű szerint van (33-31 százalék), a Nézőpont és Republikon egyaránt 30-30 százalékra mérte a kormánypártokat, míg a Závecz Research, illetve a Publicus némileg kevesebbre becsülte a szimpatizánsok arányát, előbbi 26, utóbbi 24 százalékra mérte őket.
A Jobbik támogatottsága az előző hóhoz képest 1 százalékpontot csökkent (11 százalék), de még így is megelőzi az augusztusban is 9 százalékra becsült szocialistákat. Vona Gábor pártja az Iránytűnél 14, a Závecznél 13, a Nézőpontnál 11, a Publicusnál és Századvégnél 10, míg a Republikonnál 9 százalékot érne el. A baloldal vezető pártja a Publicusnál a legerősebb (13 százalék), a Závecz Researchnél és a Századvégnél 10, a Republikonnál 8, a Nézőpontnál, valamint az Iránytűnél egyaránt 7-7 százalékon áll.
A kisebb pártok közül a DK rendelkezik a legnagyobb támogatottsággal augusztusban (4 százalék), az LMP 3, a Momentum 2, az Együtt, a Liberálisok és a Kétfarkú Kutya Párt hasonlóan 1 százalékon állnak. A Párbeszéd továbbra sem éri el átlagosan a lakosság egyszázadának támogatottságát.

Legvalószínűbb listás eredmények

48 százalékot érne el a Fidesz-KDNP a biztos szavazók körében, ami nagyjából megegyezik, a 2014-es választási eredménnyel. A legnagyobb támogatottságot a Republikon Intézet prognosztizálta nekik (52 százalék), az Iránytű szinte ugyanannyit becsült (51 százalék), a Századvég 49 százalékot, a Publicus 48 százalékot, míg a Nézőpont Intézet és a Závecz Research hasonlóképpen 43-43 százalékot mért ebben a hónapban a kormánypártoknak.
A Jobbik átlageredménye megegyezik az előző haviéval (19 százalék), legmagasabbra az Iránytű mérte 23 százalékkal, a Nézőpont 1 százalékponttal kevesebbre becsülte, a Závecz 20 százalékra, a Századvég 18 százalékra, míg a Publicus és a Republikon egyöntetűen 16-16 százalékra. Az MSZP esetében 9 és 17 százalék között alakultak a várható választási eredményhez eső mérések.
További két párt éri el a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, a Demokratikus Koalíció és az LMP. A DK 1 százalékponttal megelőzi augusztusi átlagos eredményét (6 százalék), valamint az LMP is szintén ennyivel jobb (5 százalék) annál. A Momentum 3, a Kétfarkú Kutya Párt és az Együtt 2-2, a Párbeszéd és a Liberálisok 1-1 százalékkal nem szereznének listás mandátumot az Országgyűlésben, ha a választást a közeljövőben rendeznék.

Módszertan

Az Iránytű Intézet telefonos kérdezésen alapuló adatfelvétele 2017. augusztusában 1000 fő megkérdezésével; Nézőpont Intézet mérése 2000 fő személyes megkérdezésével 2017. augusztus 1-18. között; a Publicus Intézet telefonos kérdezésen alapuló adatfelvétele 2017. augusztus 10-12. között 1003 fő megkérdezésével; a Republikon Intézet telefonos kutatása 2017. augusztus 3-15. között 1000 fő megkérdezésével; a Századvég Alapítvány telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2017. augusztus 28–30. között 1000 fő megkérdezésével, míg a ZRI-Závecz Research felmérése 2017. augusztus 10-17. között szintén 1000 fő megkérdezésével készült.
A pártpreferenciák a prognosztizált választási eredményhez legközelebb eső szavazói bázisokon az egyes kutatócégeknél: Iránytű – választani tudó biztos szavazók; Nézőpont – aktív szavazók potenciális pártpreferenciája; Publicus – biztos szavazók; Republikon – pártválasztók; Századvég – biztos szavazó pártválasztók; ZRI-Závecz – biztos pártválasztók.