Változatlan erőviszonyok szeptemberben – Századvég

Nem változott jelentősen a nagyobb politikai pártok támogatottsága a legutóbbi, nyári felmérések óta – derül ki a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából. Továbbra is magabiztosan vezetnek a kormánypártok mind a teljes népesség, mind a biztos szavazó pártválasztók körében, második helyen a Jobbik, harmadikon pedig az MSZP áll.

Összefoglaló

  • A közvélemény-kutatás eredményei szerint a Fidesz–KDNP stabilan őrzi vezető pozícióját, 2014. szeptemberben is a választókorúak 35 százaléka voksolna a pártszövetségre. A második legerősebb párt továbbra is a Jobbik, 13 százalékkal, a szocialista pártra pedig a teljes népesség 10 százaléka szavazna egy most vasárnap rendezett választáson. A DK támogatottsága 5 százalékos, az LMP-re és az Együtt 2014–PM-re egyaránt 3-3 százalék voksolna, míg más pártokat 2 százalék választana. A legutóbbi, júliusi felméréshez képest kismértékben nőtt a pártpreferenciájukban bizonytalanok aránya, jelenleg a választókorúak 29 százaléka tartozik ebbe a csoportba.
  • A kormánypártok előnye a biztos szavazó pártválasztók körében is egyértelmű, ebben a közegben 54 százalék szavazna a Fidesz–KDNP-re. A biztos szavazók körében 17 százalék támogatja a Jobbikot, 15 százalék az MSZP-t. A kisebb ellenzéki pártok közül a Demokratikus Koalíció a biztos szavazó pártválasztók 6 százalékának szavazataira számíthat, az LMP és az Együtt 2014–PM támogatottsága 3-3 százalék, egyéb pártoké pedig 2 százalék ebben a közegben.

 

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 35% +/- 0 % 54% + 1 %
MSZP 10% + 1 % 15% + 3 %
DK 5% – 1 % 6% – 1 %
Együtt-PM 3% +/- 0 % 3% – 1 %
LMP 3% – 1 % 3% – 1 %
Jobbik 13% – 1 % 17% – 1 %
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 31% + 2 % 2% +/- 0 %

 

Ipsos: biztos szavazó, pártválasztó; Medián: választani tudó biztos szavazó; Nézőpont: aktív szavazók potenciális pártpreferenciája; Századvég: biztos szavazók; Tárki:  biztos szavazó, pártválasztó

 

Módszer

Adatfelvétel ideje: 2014. szeptember 22-25.
Adatfelvétel módja: CAPI – számítógéppel támogatott telefonos interjú
Mintanagyság: 1000 fő
Mintavételi hiba: +/- 3,2 százalék