Változatlan erőviszonyok februárban – Századvég

A Századvég legfrissebb, február végi pártpreferencia-kutatásának tanúsága szerint egy hónappal az országgyűlési választások előtt a kormányzó pártok továbbra is stabilan őrzik pozíciójukat, és jelentős az előnyük az ellenzéki pártokkal szemben.

Összefoglaló

  • Ahogy az elmúlt hónapokban fokozatosan, úgy 2014. februárra tovább csökkent a pártpreferenciájukban bizonytalanok aránya a felnőtt lakosságon belül. Jelenleg a választókorúak 29 százaléka tartozik ebbe a csoportba.
  • A Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népességen belül továbbra is 32 százalékos, és január óta nem változott a baloldali közös lista támogatóinak aránya sem, jelenleg is 20 százalék voksolna az ellenzéki összefogásra. Tovább erősödött azonban a Jobbik, a párt 2014. februárban 13 százalékon áll. Az LMP teljes népességen belüli támogatottsága 4 százalék, más pártra pedig a választókorúak 2 százaléka szavazna.
  • A biztos szavazó pártválasztók között a kormánypártok támogatottsága továbbra is 51 százalékos, míg a baloldali listára ebben a közegben valamivel kevesebben szavaznának, mint januárban (27 százalék). A Jobbik a biztos szavazó pártválasztók körében is erősödést mutat, a párt támogatottsága 16 százalékos. Az LMP-re 5, míg más pártra 1 százalék szavazna.

 

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 32% +/- 0 % 51% +/- 0 %
Baloldali összefogás 20% +/- 0 % 27% – 3 %
Jobbik 13% + 2 % 16% + 2 %
LMP 4% – 1 % 5% – 1 %
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 31% – 1 % 1% +/- 0 %

 

Ipsos: biztos szavazó, pártválasztó; Medián: választani tudó biztos szavazó; Nézőpont: aktív szavazók potenciális pártpreferenciája; Századvég: biztos szavazók; Tárki:  biztos szavazó, pártválasztó

 

Módszer

Adatfelvétel ideje: 2014.február 26-28.
Adatfelvétel módja: CAPI – számítógéppel támogatott telefonos interjú
Mintanagyság: 1000 fő
Mintavételi hiba: +/- 3,2 százalék