Választások után – Tárki

A TÁRKI rendszeres pártpreferencia vizsgálata októberben az önkormányzati választás utáni héten, azaz a kampánytól és választástól felfokozott hangulatban, de még a jelenlegi kiéleződött politikai helyzet előtt készült. Emiatt nem is meglepő, hiszen más választások után is jellemző, hogy a győztes párt(ok) népszerűsége – a “győzteshez húzás” mechanizmusa alapján – megnőtt. Mindez bizonyos értelemben egy politikailag aktívabb hangulatban történt, hiszen nőtt a pártot választani tudók aránya, azaz csökkent azoké, akik nem tudják vagy nem akarják megmondani pártpreferenciájukat.

Összefoglaló

  • A teljes népességen belül a Fidesz-KDNP támogatottsága tehát számottevő mértékben nőtt: a szeptemberi 31% után októberben 37%-nyian választották a kormánypártokat, a Jobbiké pedig 8%-ról 11%-ra emelkedett. Eközben a baloldali pártok szavazótáborának mérete lényegében nem változott: az MSZP-é a szeptemberi 10% után októberben 11%, a DK-é 4% után 3%, az Együtt-PM-é pedig 2%-ot követően 1%. Az LMP nyár eleje óta 2%-on áll, ez a helyzet most sem változott. A bizonytalan vagy szavazatukat titkoló választók aránya viszont jelentősen, 43%-ról 34%-ra csökkent az elmúlt egy hónapban.
  • A pártválasztók, azaz a határozott pártpreferenciával rendelkezők körében a Fidesz-KDNP népszerűsége viszont lényegében nem nőtt, hiszen a szeptemberi 54% és az októberi 55% között statisztikai értelemben nincs különbség. A Jobbik esetében is nagyon gyenge mértékű változást látunk, 15% után októberben 17%-on áll a párt. Az MSZP-nél is lényegében változatlan a helyzet szeptemberhez képest (18% után 17% támogatja a pártot), ahogy a DK-nál (6% után 5%) és az Együtt-PM-nél is (3% után 2%).

 

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 37% + 6 % 55% + 1 %
MSZP 11% + 1 % 16% – 2 %
DK 3% – 1 % 5% – 1 %
Együtt-PM 1% +/- 0 % 2% – 1 %
LMP 2% +/- 0 % 3% – 1 %
Jobbik 11% + 3 % 17% + 2 %
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 35% – 9 % 1% +/- 0 %

 

Ipsos: biztos szavazó, pártválasztó; Medián: választani tudó biztos szavazó; Nézőpont: aktív szavazók potenciális pártpreferenciája; Századvég: biztos szavazók; Tárki:  pártválasztó

 

Módszer

Adatfelvétel ideje: 2014. október 14-20.
Adatfelvétel módja: CAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú
Mintanagyság: 1000 fő
Mintavételi hiba: +/- 3,2 százalék