Újra csökkenő pályán az MSZP? – Nézőpont Intézet

Az elmúlt hetekben újra növekedett a pártot nem választók csoportja, amelynek hibahatárt meghaladó mértékben vesztese az MSZP a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint, amelyet a Heti Válasz számára 2013. november 4-8. között készített.

Összefoglaló

  • A felnőtt magyar lakosság harmada (33 százalék) vallotta magát a Fidesz-KDNP, hatoda pedig a közös jelöltállításban megegyezett MSZP (10 százalék) és Együtt-PM (6 százalék) táborába tartozónak. A kormánypártok népszerűsége 2 százalékpontos csökkenéssel a szeptemberi szintre korrigált vissza, míg a szocialisták három százalékpontos vesztesége a koordinált jelöltállítást jelentő megállapodás előtti szintre vetette vissza az ellenzék vezető erejét. Kevesebb, mint fél évvel a választások előtt tehát újra a harminc százalékos szint felett áll a bizonytalanok, rejtőzködők és biztosan nem szavazók tábora. Fontos eredménye az elmúlt hetek politikai fiaskóinak, hogy míg korábban a bizonytalanok fele kormányváltó hangulatban szemlélte a fokozódó kampányhangulatot, ma már csak ötöde jelent meggyőzhető csoportot az ellenzéknek (az összes megkérdezett 4 százaléka).
  • Az október 23-i ellenzéki rendezvény kapcsán újra napirendre került az MSZP és az Együtt-PM megállapodás kibővítése. Habár a szocialista vezetők nyilatkozatai alapján egyértelmű a Gyurcsány-pártiak kihagyása, a szavazóik körében ez az álláspont népszerűtlen. Az MSZP-vel szimpatizálók 49 százaléka szerint szükség van arra, hogy az MSZP – Együtt-PM megállapodásába más baloldali pártok is bekerüljenek (a tábor 31 százaléka ért egyet csupán a pártvezetéssel), de a Bajnai-tábor 59 és a DK táborának 60 százaléka is támogatja a tárgyalások újrakezdését. További érv lehet a megállapodás kiterjesztése mellett, hogy a bizonytalanoknak is mindössze 25 százaléka tartja elégségesnek a két párt közti megállapodást.
  • Egy most vasárnap esedékes választáson a jogosultak 52 százaléka venne részt (aktív szavazók). Körükben a leadott voksok 41 százalékát bírná a Fidesz-KDNP (egy hónappal korábban szintén 41 százalék volt), 13 százalékát az MSZP (a szocialisták az előző kutatásunkban 13 százalékon álltak), 11 százalékát a Jobbik (korábban 12 százalék), 6 százalékát pedig az Együtt-PM (korábban 7 százalékos támogatottságot ért el a Bajnai vezette szövetség az aktív szavazók között). Nemcsak Bajnai Gordonék formációja van ugyanakkor a bejutási küszöb környékén, hanem az ellenzéki oldal másik két kisebbik pártja is: a voksok 6 százaléka jutna az LMP-nek, 3 százalék pedig a DK-nak.
  • A Nézőpont Intézet a pártpreferenciájukban bizonytalanok véleménye alapján megkísérelte beazonosítani a potenciális szavazók pártszimpátiáját is. E körben a Fidesz-KDNP 42, az MSZP 23, az Együtt-PM 10, a DK 4, az LMP 6, míg a Jobbik 13 százalékos támogatottságot könyvelhet el.

 

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 33% – 2 % 42% – 2 %
MSZP 10% – 3 % 23% – 2 %
DK 2% +/- 0 % 4% + 1 %
Együtt2014-PM 6% + 1 % 10% + 3 %
LMP 4% – 1 % 6% +/- 0 %
Jobbik 11% + 1 % 13% – 1 %
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 34% + 4 % 2% + 1 %

 

Ipsos: biztos szavazó, pártválasztó; Medián: választani tudó biztos szavazó; Nézőpont: aktív szavazók potenciális pártpreferenciája; Századvég: biztos szavazók; Tárki:  biztos szavazó, pártválasztó

 

Módszer

Adatfelvétel ideje: 2013. november 4-8.
Adatfelvétel módja: CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú
Mintanagyság: 1000 fő
Mintavételi hiba: +/- 3,2 százalék.