Tovább erősödtek a kormánypártok – Századvég

A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásának eredménye szerint a Fidesz-KDNP az elmúlt időszakban tovább tudta növelni előnyét az ellenzéki pártokkal szemben.

Összefoglaló

 

  • A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásának eredménye szerint a Fidesz-KDNP az elmúlt időszakban tovább tudta növelni előnyét az ellenzéki pártokkal szemben. A választási aktivitás a mérés szerint kissé emelkedett. Az augusztus végén készített kutatása szerint az előző hónapokhoz képest a kormánypártok szavazóinak tábora kismértékben nőtt, a többi parlamenti párt támogatottsága viszont alig változott.
  • Jelenleg a teljes népesség 27 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re. A legnagyobb ellenzéki párt, az MSZP támogatottsága május óta nem változott a Századvég szerint, jelenleg is 13 százalékon áll. A Jobbikra 7 százalék, az Együtt 2014-PM-re 4 százalék voksolna. Nem változott a kisebb pártok támogatottsága, az LMP-re a lakosok 2, a Demokratikus Koalícióra 1 százaléka, más pártokra 2 százalék szavazna – közölték.
  • A Századvég kutatása alapján a biztos szavazó pártválasztók körében is nőtt a kormányzó pártok előnye. A Fidesz ebben a körben június óta 49-ről 50 százalékra növelte támogatóinak arányát, míg az MSZP és a Jobbik támogatottsága kismértékben (23, illetve 12 százalékra) csökkent. Az Együtt-PM-re továbbra is a biztos szavazók 8 százaléka, az LMP-re 3, a Demokratikus Koalícióra 1 százaléka voksolna. Egyéb pártok támogatottsága 3 százalékos a biztos szavazó pártválasztók körében.
  • A Századvég szerint a választási aktivitás a korábbi hónapokban mértekhez képest kismértékben emelkedett, augusztusban a választókorúak 49 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne az azon a héten vasárnap tartandó parlamenti voksoláson. A pártszimpátiájukban bizonytalanok teljes népességbeli aránya enyhén csökkent, jelenleg a választókorúak 44 százaléka tartozik ebbe a csoportba – tették hozzá.
  • A Századvég augusztus 23. és 28. között végzett telefonos kérdőíves közvélemény-kutatása során ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdezett meg CATI-módszerrel.

 

 

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső becslés változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 27% 50% + 1 %
MSZP 13% +/– 0 % 23% – 1 %
Együtt2014-PM 4% +/– 0 % 8% +/– 0 %
LMP 2% +/– 0 % 3% +/– 0 %
Jobbik 7% 12%
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 47% +/– 0 %  3% + 1 %

 

 

Módszer

Adatfelvétel ideje: 2013. augusztus 23-28.
Adatfelvétel módja: CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú
Mintanagyság: 1000 fő
Mintavételi hiba: +/- 3,2 százalék