Tovább erősödött a Fidesz–KDNP – Századvég

Tovább növelte előnyét a Fidesz–KDNP a Századvég október közepén készített közvélemény-kutatása szerint. Kiderült az is, hogy a választói aktivitás növekedése mellett a Demokratikus Koalíció (DK) elérte az Együtt–PM támogatottsági szintjét a teljes népesség és a biztos szavazó pártválasztók körében is.

Összefoglaló

  • 2013. októberben a választókorúak 53 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne az azon a héten vasárnap tartandó parlamenti voksoláson, azaz a választási aktivitás tovább emelkedett az elmúlt hónapokban – olvasható a Századvég felmérésében.
  • Kitérnek rá, hogy folyamatosan csökken a pártszimpátiájukban bizonytalanok teljes népességbeli aránya, jelenleg a választókorúak 39 százaléka tartozik ebbe a csoportba.
  • A Századvégnél hangsúlyozzák, a Fidesz–KDNP tovább tudta növelni támogatóinak számát 2013 októberében, jelenleg a teljes népesség 29 százaléka szavazna a kormánypártokra. Kismértékben nőtt a legnagyobb ellenzéki párt támogatottsága is, az MSZP jelenleg 14 százalékon áll. A Jobbik támogatottsága 7 százalékos – teszik hozzá. Rámutatnak, a DK augusztus óta fokozatosan növelte támogatóinak számát, melynek eredménye, hogy 2013. októberre beérte az Együtt 2014–PM Szövetséget. A két pártra egyaránt a lakosság 4-4 százaléka szavazna. Vidéken a DK támogatottsága meghaladja az Együtt 2014–PM-ét. A Lehet Más a Politika (LMP) szavazóinak aránya nem változott, a lakosok 2 százaléka szavazna rá, más pártokra a megkérdezettek 1 százaléka voksolna – írják.
  • A kormánypártok a biztos szavazó pártválasztók körében is őrzik előnyüket, a Fidesz–KDNP továbbra is 51 százalékon áll. Az MSZP-re a biztos szavazók 23, a Jobbikra 13 százaléka voksolna – áll a közvélemény-kutatásban. A DK ebben a közegben is erősödni tudott, mind a Gyurcsány-pártra, mind az Együtt 2014–PM-re a biztos szavazók 5 százaléka adná a voksát. Az LMP támogatottsága továbbra is 2, más pártoké pedig 1 százalékos – zárul a Századvég kimutatása.

 

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 29% + 1 % 51% +/– 0 %
MSZP 14% – 1 % 23% +/– 0 %
DK 4% + 2 % 5% + 2 %
Együtt2014-PM 4% +/– 0 % 5% – 1 %
LMP 1% – 1 % 2% +/– 0 %
Jobbik 7% – 1 % 13% – 1 %
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 41% – 2 % 1% +/– 0 %

 

Ipsos: biztos szavazó, pártválasztó; Medián: választani tudó biztos szavazó; Nézőpont: aktív szavazók potenciális pártpreferenciája; Századvég: biztos szavazók; Tárki:  biztos szavazó, pártválasztó

 

Módszer

Adatfelvétel ideje: 2013. október
Adatfelvétel módja: CAPI – számítógéppel támogatott telefonos interjú
Mintanagyság: 1000 fő
Mintavételi hiba: +/- 3,2 százalék.