Több a biztos szavazó, és gyengült a Fidesz – Medián

A novemberi Medián-felmérés eredményei némiképp „kiigazították” a korábbi tendenciákat: az elmúlt hetek a Fidesz gyengülését, illetve az MSZP, a Jobbik és a DK erősödését hozták.

Összefoglaló

  • Ezzel összhangban két százalékponttal, 42 százalékra csökkent azok aránya, akik 2014-től ismét Fidesz-kormányt szeretnének, míg a kormányváltásban reménykedők aránya 48 százalékra nőtt. Hosszú hónapok javuló számai után most megint azok aránya nőtt egy hajszállal, akik szerint az országban „rossz irányba mennek a dolgok”, és megtört a kormány megítélésének tavasz óta javuló trendje is.
  • Mindezzel párhuzamosan –  ha csak kismértékben is – tovább erősödött a szavazók aktivitása novemberben a válaszadók 52 százaléka gondolja biztosnak, hogy egy közeljövőben tartott választáson az urnákhoz járulna, és három év után először csökkent 30 százalék alá a pártpreferenciával nem rendelkezők aránya (29 százalék).
  • A részvétel iránt leginkább elkötelezettek, tehát a választani tudó „biztos” szavazók jelenleg az összes választópolgár 44 százalékát teszik ki. Körükben a Fidesz egy hónapon belül négy százalékot veszített támogatottságából, ám a kormánypárt még így is a képzeletbeli voksok csaknem felét (48 százalékát) kapná. Ugyanebben a viszonyítási körben az MSZP – a teljes népességben bekövetkezett erősödése ellenére – az előző havival megegyező, 21 százaléknyi szavazót tudhat maga mögött, míg a Jobbik támogatottsága az októberi megingás után 16 százalékra emelkedett. Ami a kisebb ellenzéki pártokat illeti, az Együtt 2014 támogatottsága immár fél éve csökkenő tendenciát mutat, az LMP néhány százalékon stagnál. A DK ezzel szemben az év eleje óta számottevően erősödött, mostani népszerűsége (a teljes népességben 4 százalék, a választani tudó „biztos” szavazók körében 6 százalék) a legmagasabb, amit valaha mért a Medián.
  • A pártpreferenciákban mért változások – mint ahogy ez máskor is előfordul – nincsenek teljes összhangban a pártvezetők személyes népszerűségének alakulásával. Erre a legszembetűnőbb példa Bajnai Gordon: pártja gyengülése ellenére a volt miniszterelnök kedveltsége 5 százalékpontot javult, így 37 százalékra (az idei legjobbjára) emelkedett, és továbbra is ő a legnépszerűbb ellenzéki politikus. A listát egyébként tartósan Áder János köztársasági elnök vezeti, Orbán Viktor miniszterelnök pedig némi visszaesés ellenére biztos második.

 

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 34% – 2 % 48% – 4 %
MSZP 16% + 2 % 22% + 1 %
DK 4% + 1 % 6% + 2 %
Együtt2014-PM 4% – 1 % 6% – 1 %
LMP 2% +/- 0 % 3% + 1 %
Jobbik 10% + 1 % 14% + 1 %
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 29% – 2 % 2% + 1 %

 

Ipsos: biztos szavazó, pártválasztó; Medián: választani tudó biztos szavazó; Nézőpont: aktív szavazók potenciális pártpreferenciája; Századvég: biztos szavazók; Tárki:  biztos szavazó, pártválasztó

 

Módszer

Adatfelvétel ideje: 2013. november 8-12.
Adatfelvétel módja: CAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú
Mintanagyság: 1200 fő
Mintavételi hiba: +/- 2,9 százalék.