Szoros versenyben az MSZP és a Jobbik – Ipsos

A parlamenti választáson győztes Fidesz támogatottsága nagyobb, mint az utána következő két párté együtt. A kormányzó erőt a népesség 37 százaléka támogatja. A második helyért versenyt fut a Jobbik és az MSZP: előbbinek 12, utóbbinak 11 százalékos a tábora a lakosság egészén belül. A választók által felállított pártrangsor következő pozícióin a DK és az LMP található – 3-3 százalékkal, őket az Együtt-PM követi 2 százalékkal. A parlamenti és az EP- választás a többség figyelmét a politika szereplőire irányítja, csupán 29 százaléknak nincsen pártpreferenciája.

Összefoglaló

  • A legaktívabb szavazói körben, a biztos pártválasztók között a Fidesznek 56 százaléka van, a Jobbik 17, az MSZP 16 százalékos. A Demokratikus Koalíció ebben a körben 4 százalékot ér el, az LMP és az Együtt-PM pedig 3-3 százalékon áll. – ekként foglalhatók össze és értelmezhetők azok az eredmények, amelyek az Ipsos május első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásából származnak. Az Ipsos az európai parlamenti választásra vonatkozó előrejelzését a jövő hét második felében adja közre.
  • A választások utáni felmérés adatai alapján kijelenthetjük, hogy a Fidesz április 6-i támogatottsága életkor szerint eléggé egyenletes volt, iskolázottság szerint azonban már mutatkoztak eltérések. Az alapfokú végzettségűek körében az átlagosnál 6-7 százalékponttal több, a diplomások körében ennyivel kevesebb voksot kapott a kormánypárt.
  • A baloldali összefogás a 30 év alattiak körében nagyon rosszul szerepelt, tőlük mindössze 6-7 százalékot tudott megszerezni. Az életkor emelkedésével egyre többen szavaztak rájuk, e formáció a 65 év felettiek körében már lényegében a Fideszével azonos, 45 százalék körüli voksot kapott. Az alapfokú végzettségűek csoportjában az átlagosnál 4-5 százalékkal többet szerzett az összefogás, a szakmunkás képzettségűek és az érettségizettek körében 5-6 százalékkal kevesebbet, míg a diplomások hozták a 26 százalékos átlagot.
  • A Jobbik támogatottsága leginkább életkor szerint különbözik. A párt a harminc évnél fiatalabbak körében nagyjából 30 százalékot kapott, a harmincasok-negyvenesek között 20 százalékot. 50 év felett a nemzeti radikálisok az átlagosnál kevesebb, 10-12 százaléknyi voksot szereztek. A Jobbik a középrétegekben sikeres volt, 25 százalékot meghaladó szavazati aránnyal, míg az alsó és felső társadalmi státuszúak körében 12-13 százalékot kapott a parlamenti választáson. E párt szavazótábora az egyetlen, ahol a nemi hovatartozás szerint is érzékelhetők sajátosságok: a férfiak körében 25 százalékot ért el, a nők kisebb, 15 százalékos arányban szavaztak rájuk.
  • Az LMP április 6-i szavazótábora az iskolázottság emelkedésével egyre nagyobb volt: az alapfokú végzettségűek 2 százalékától a diplomások körében elért 8 százalékig növekedett.

 

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 37% 56%
MSZP 11% 16%
DK 3% 4%
Együtt2014-PM 2% 3%
LMP 3% 3%
Jobbik 12% 17%
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 32% 1%

 

Ipsos: biztos szavazó, pártválasztó; Medián: választani tudó biztos szavazó; Nézőpont: aktív szavazók potenciális pártpreferenciája; Századvég: biztos szavazók; Tárki:  biztos szavazó, pártválasztó

 

Módszer

Adatfelvétel ideje: 2014. május 6-13.
Adatfelvétel módja: CAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú
Mintanagyság: 1500 fő
Mintavételi hiba: +/- 2,3 százalék