Szinte változatlan pártpreferenciák szeptemberben

Szinte változatlan a politikai pártok támogatottsága a közvéleménykutató-intézetek mérései alapján szeptemberben az előző havihoz képest.

Szeptemberi összegzés

A Fidesz-KDNP 48 százalékot érne el a biztos szavazók körében, ami 4 százalékponttal több a kormánypártok 2014-es eredményénél. A teljes baloldal 22 százalékot érne el összefogás esetén az egykori 26 százalék helyett, egyenként az MSZP 13 százalékon áll, a DK 6 százalékon, az Együtt 2 százalékon, a Párbeszéd pedig 1 százalékon. A Jobbiknál a 2014-es eredményéhez képest csökkenés tapasztalható, 18 százalékot érnének el. Az egyedül induló kisebb pártok közül kizárólag az LMP jutna be az Országgyűlésbe jelenlegi 6 százalékával.

Pártpreferenciák a teljes felnőtt népesség körében

Hat közvélemény-kutató cég szeptemberi átlaga alapján a Fidesz-KDNP támogatottsága 1 százalékponttal nőtt augusztushoz képest a teljes felnőtt népesség körében, 30 százalékon áll. Legnagyobb támogatottsága a Medián szerint van (36 százalék), a Századvég 34 százalékra mérte, a Republikon Intézet 31 százalékra, a Nézőpont Intézet 30 százalékra, az Iránytű 28 százalékra, a ZRI-Závecz Research 27 százalékra, a Publicus pedig 25 százalékot becsül a kormánypártoknak.
Az MSZP támogatottsága 1 százalékponttal, 8 százalékra csökkent augusztushoz képest A Publicus 12 százalékot mért a pártnak, a Századvég és a Závecz egyaránt 10-et, az Iránytű, a Medián és a Republikon 7-7 százalékra becsüli, a legkisebb szavazóbázisa pedig a Nézőpont Intézet szerint van (6 százalék).
A Jobbik támogatóinak aránya sem változott szeptemberben, ugyanúgy 11 százalékon áll. Az Iránytű 15, a Medián és a Závecz hasonlóképpen 12-12 százalékra mérte, a Nézőpont és a Publicus is egyformán 11-11 százalékot becsül Vona Gábor pártjának. A Republikon és a Századvég eredményei is megegyeznek, mindkét kutatócég 9 százalékot prognosztizál a mérséklődési törekvésekkel rendelkező pártnak.
A kisebb pártok közül a DK és az LMP támogatottsági aránya megegyezik a választásra jogosultak körében, mindketten 4 százalékon állnak. A Momentum tartja 2 százalékos bázisát, ahogyan az Együtt, és a Kétfarkú Kutya Párt is 1 százalékát. A liberálisok és a Párbeszéd átlageredménye ebben a hónapban 0 százalék.

Legvalószínűbb listás eredmények

48 százalékot érne a Fidesz-KDNP a biztos szavazók körében egy most vasárnap tartandó választáson, amely megegyezik az augusztusi eredményekkel. A Medián 55 százalékra mérte, a Republikon 53 százalékra, a Századvég 49 százalékra, a Publicus szinte ugyanannyira (48 százalék), míg a Závecz Research 44 százalékra, az Iránytű és a Nézőpont Intézet pedig 43 becsüli a vezető pártokat.
Az MSZP szeptemberben 13 százalék környékén mozog. A Publicus szerint 18 százalékon áll, a Závecz 17 százalékot becsül a szocialista pártnak, a Századvég 16 százalékot, az Iránytű és a Nézőpont 11 százalékot, a Republikon szintén 11 százalékot, míg a Medián szerint 9 százalékon áll a párt, mely történelmi mélypontnak tekinthető.
Az LMP és a DK a teljes felnőtt népességhez hasonlóan egy cipőben járnak a biztos szavazók között is, mindkét pártnak 6 százalék az e havi támogatottsága. Őket a Momentum követi stagnáló 3 százalékával, mellyel továbbra sem éri el a parlamenti küszöböt, ahogyan az Együtt 2 százalékával, a Párbeszéd és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 1 százalékával és a Liberálisok 0 százalékával sem.

Módszertan

Az Iránytű telefonos mérése szeptemberben 1000 fő megkérdezésével, a Medián személyes kérdezésen alapuló adatfelvétele 2017. szeptember 15-20. között 1200 fő megkérdezésével; a Nézőpont Intézet mérése 2000 fő személyes megkérdezésével 2017. szeptember 1-20. között; a Publicus Intézet telefonos kérdezésen alapuló adatfelvétele 2017. szeptember 14-18. között 1014 fő megkérdezésével; a Republikon Intézet telefonos kutatása 2017. szeptemberében 1000 fő megkérdezésével; a Századvég 1000 fős, telefonos adatfelvétele 2017. szeptember 23-27. között; míg a ZRI-Závecz Research felmérése 2017. szeptember 10-18. között szintén 1000 fő személyes megkérdezésével készült.
A pártpreferenciák a prognosztizált választási eredményhez legközelebb eső szavazói bázisokon az egyes kutatócégeknél: Iránytű – pártot választani tudó biztos szavazók; Medián – választani tudó biztos szavazók; Nézőpont – aktív szavazók potenciális pártpreferenciája; Publicus – biztos szavazók; Republikon – pártválasztók; Századvég – biztos szavazó pártválasztók; ZRI-Závecz – biztos pártválasztók.