Rekordon a Jobbik népszerűsége, sorvad az MSZP – Medián

A választásra jogosultak kevesebb mint 50 százaléka tervez részt venni a vasárnapi önkormányzati választáson, a pártpreferenciák tekintetében pedig nincsenek jelentős változások – derült ki a Medián legújabb felméréséből.

  • A Jobbiknak jól megy a mozgósítás, a Fidesz fölénye stabil, az MSZP pedig tavasz óta jó pár százalékot vesztett, de még így is magasan a legnépszerűbb a baloldali pártok közül. Az MSZP azért veszített népszerűségéből: tavasszal még a teljes népesség 13-15 százalékát tudhatta maga mögött, most viszont 11 százalék körül jár a támogatottsága (a választani tudóknak 15 százaléka támogatja a pártot). A Fidesz stabilan élvezi a választók 37 százalékának bizalmát, a választani tudók 50 százaléka húzná melléjük az ikszet – derült ki a Medián felmérésőből, amelyet a csütörtökön megjelenő HVG-ben hoztak nyilvánosságra.
  • A Jobbiknak jól megy a mozgósítás, a párt végképp meghódítani látszik a második helyet: a teljes népesség 15 százaléka, a biztos szavazó választani tudók 21 százaléka szimpatizál a párttal. Ezzel a szélsőjobbos ellenzéki párt megismételte márciusban mért rekordját. A baloldali ellenzék kispártjai közül most az Együtt-PM a népszerűbb: a teljes népesség 4, a választani tudó biztos szavazók 6 százaléka szavazna rájuk. A DK-nál ugyanez az arány 3, illetve 4 százalékos, az LMP-nél 3 és 3 százalékot mértek.
  • A teljes népesség 26 százaléka állítja, hogy nincs pártja. A részvételi arányokat illetően elmondható, hogy átlagos a választás iránti érdeklődés. A válaszadók 49 százaléka, a fővárosiak 53 százaléka jelezte, hogy biztosan részt vesz a vasárnapi önkormányzati választáson. Tovább nőtt a politikai hovatartozás jelentősége, a 4 évvel ezelőtti adatokhoz képest csökkent azoknak a száma, akik szerint lényegtelen, hogy a polgármester kormánypárti vagy ellenzéki. Az április 48 százalékról 44-re csökkent azoknak az aránya, akik elégedettek a kormány teljesítményével. A Fidesz-szavazók 9 százaléka elégedetlen Orbánék munkájával.

 

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 37% 50%
MSZP 11% 15%
DK 3% 4%
Együtt-PM 4% 6%
LMP 3% 3%
Jobbik 15% 21%
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 27% 1%

Ipsos: biztos szavazó, pártválasztó; Medián: választani tudó biztos szavazó; Nézőpont: aktív szavazók potenciális pártpreferenciája; Századvég: biztos szavazók; Tárki:  biztos szavazó, pártválasztó

Módszer

Adatfelvétel ideje: 2014. szeptember 19-23.
Adatfelvétel módja: CAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú
Mintanagyság: 1200 fő
Mintavételi hiba: +/- 2,9 százalék