Rég nem látott Fidesz-KDNP fölénnyel indult 2017

A 2017-es év első publikált közvélemény-kutatásainak átlaga alapján, ha most tartanának országgyűlési választásokat, akkor a Fidesz-KDNP 6 százalékponttal jobb listás eredményt érne el, mint 2014. április 6-án. Ezzel szemben a korábbi baloldali összefogás pártjai a három évvel ezelőtti szinten állnak, a Jobbik pedig jelentősen, 4 százalékponttal gyengült – derül ki a Közvéleménykutatók.hu Magyar Idők számára készített összesítéséből.

Magyarország közvélemény-kutatói

Az év első kutatásainak összegzése 

A 2017-es év első publikált közvélemény-kutatásainak átlaga alapján, ha most tartanának országgyűlési választásokat, akkor a Fidesz-KDNP 6 százalékponttal jobb listás eredményt érne el, mint 2014. április 6-án. Ezzel szemben a korábbi baloldali összefogás pártjai a három évvel ezelőtti szinten állnak, a Jobbik pedig jelentősen, 4 százalékponttal gyengült. A 2017-ben először publikáló hat cég (Medián, Nézőpont Intézet, Századvég Alapítvány, Tárki, Publicus Intézet, Závecz Research) mérése azt mutatja, hogy a Fidesz-KDNP a teljes felnőtt népességen belül és a legvalószínűbb listás eredményeket nézve is rég nem látott fölénnyel vághat neki a parlamenti szezonkezdetnek.

graf2-01

Pártpreferenciák a teljes felnőtt népességen belül

Az idei első mérések átlagolt eredménye közel 31 százalékos Fidesz-KDNP tábort mutat a teljes felnőtt népességen belül. A Medián, a Nézőpont Intézet, a Századvég Alapítvány és a Tárki is jóval 30 százalék feletti eredményt mért a kormánypártoknak, míg a Závecz Research kutatásában 26 százalékon, a Publicus Intézet mérésében pedig 25 százalékon állt a Fidesz-KDNP.

Érdekesség, hogy míg korábban egyértelműen a Jobbik volt a legerősebb ellenzéki párt, addig 2017 elejére szinte eltűnt a különbség a Jobbik és az MSZP között. Az összesített adatok alapján ugyanis a Jobbik 11, míg az MSZP 10 százalékon áll. Azonban ebben a tekintetében lényeges eltérés mutatkozik az egyes cégek méréseiben: míg a Publicus Intézet adatai szerint az MSZP erősebb a Jobbiknál, a Závecz Research és a Századvég Alapítvány szerint pedig mindkét párt ugyanakkora táborral rendelkezik, addig a Medián, a Nézőpont Intézet és a Tárki szerint még mindig a Jobbik az erősebb. A Demokratikus Koalíció az adatok átlaga alapján 4, míg az LMP 3 százalékon áll a teljes népességen belül. Az év első mérései szerint az Együtt 1-2 százalékos, míg a PM, a Liberálisok és a Kétfarkú Kutyapárt 0-1 százalékos táborral bírnak a teljes népességen belül.

abrak-01

Legvalószínűbb listás eredmények

A legvalószínűbb listás eredmények tekintetében az év első kutatási adatai alapján, ha most vasárnap tartanának országgyűlési választásokat, akkor a Fidesz-KDNP 6 százalékponttal jobb eredményt érne el, mint 2014 áprilisában. Ezen a bázison a legjobban a Fidesz-KDNP – 60 százalékkal – a Mediánnál áll, a legrosszabb értéket pedig a Závecz Research mérte a kormánypártoknak. Ennél a cégnél 44 százalékon állnak, ami egyébként megegyezik a 2014-es eredményükkel. A Nézőpont Intézet októberi mérésében a Fidesz-KDNP ezen a bázison 47, a Századvég Alapítványnál 49, míg a Publicus Intézetnél 50, a Tárkinál pedig 52 százalékon áll.

Az MSZP a legvalószínűbb listás eredmények átlaga alapján majdnem beérte a Jobbikot, míg az egykori baloldali összefogás pártjai összesítve lényeges, 8 százalékpontos előnyben vannak Vona Gábor pártjával szemben. Az MSZP ebben a csoportban a legjobban – 19-19 százalék – a Publicus Intézetnél és a Závecz Researchnél áll, míg a Jobbik a Tárki mérésében a legerősebb, 20 százalékkal. A Demokratikus Koalíció átlagosan 7 százalékos szavazótáborral rendelkezik és mindegyik mérés alapján magabiztosan bejutna akár önállóan is az Országgyűlésbe, egyedül a Századvég Alapítvány mérésében súrolná a bejutási küszöbnek számító 5 százalékos határt. Az LMP kizárólag a Medián és a Tárki mérései alapján nem jutna be a parlamentbe, míg az Együtt, a Párbeszéd, a Liberálisok és a Kétfarkú Kutyapárt egyik cégnél sem közelítik meg a bejutási küszöböt.

abrak-02

Módszertan

A Medián személyes kérdezésen alapuló adatfelvétele 2017 januárjában 1200 fő megkérdezésével; a Nézőpont Intézet kutatása 2000 fő személyes megkérdezésével 2017. január 4-19. között; a Századvég Alapítvány telefonos közvélemény-kutatása 1000 fős mintán 2017. február 1–7. között; a Tárki kérdőíves vizsgálata 2017. január 13-23. között 999 fő megkérdezésével; a Publicus Intézet telefonos kérdezésen alapuló adatfelvétele 2017. január 13–18. között 900 fő megkérdezésével; a ZRI-Závecz Research felmérése pedig 2017. január 20-28. között 1000 fő megkérdezésével készült. A pártpreferenciák a prognosztizált választási eredményhez legközelebb eső szavazói bázisokon az egyes kutatócégeknél: Medián – biztos szavazó pártválasztó,, Nézőpont Intézet – legvalószínűbb listás eredmény (potenciális szavazók), Publicus Intézet – biztos szavazó pártválasztók, Tárki – pártválasztók, ZRI-Závecz Research – biztos pártválasztók, Századvég Alapítvány – biztos szavazó pártválasztó.