Pártpreferenciák célegyenesben – Tárki

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatásának januári eredményei alapján jelenleg az MSZP könyvelhet el leginkább többletet a baloldali ellenzéki összefogásból: a szocialista párt támogatottsága kismértékben nőtt, az Együtt 2014 – PM szövetségé és a Demokratikus Koalícióé pedig lényegében változatlan. Mindeközben a Fidesz-KDNP népszerűsége a korábbiaktól nem tér el számottevően, így a kormánypártok továbbra is jelentős előnnyel vezetnek.

Összefoglaló

  • Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás szokásos időrend szerint a hónap közepére tervezett adatfelvétele januárban épp egybeesett a baloldali ellenzéki pártok közös listaállításának bejelentésével illetve az azt követő első héttel. Az így nyert adatok tükrében az összefogást alkotó pártok közül az MSZP valamelyest erősödött, míg az összefogásban érdekelt másik két parlamenti párt, az Együtt 2014 – PM és a Demokratikus Koalíció népszerűsége nem változott.
  • A januári adatok szerint a teljes népesség körében a decemberi 28% után 29%-on áll a Fidesz-KDNP, a pártválasztók körében pedig a kormánypártok előző havi 47%-os támogatottsága januárban 49%-on áll. Az ellenzéki összefogást alkotó MSZP, Együtt 2014 – PM és Demokratikus Koalíció együttes támogatottsága a pártválasztók körében januárban 35%.
  • Az ellenzéki pártokat külön vizsgálva az MSZP támogatottsága a teljes népességen belül 11%-ról 14%-ra, a pártválasztók körében pedig 19%-ról 23%-ra emelkedett. Az Együtt 2014 – PM népszerűsége a teljes népességre vetítve az előző és a jelen hónapban egyaránt 4%, a pártválasztók körében pedig decemberben 7%, januárban pedig 6% volt. A Demokratikus Koalíció a teljes népességen belül a decemberi 4% után 3%-ot, a pártválasztók között pedig 7% után 6%-ot kapna.
teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 29% + 1 % 49% + 2 %
MSZP 14% + 3 % 23% + 4 %
DK 3% + 1 % 6% + 1 %
Együtt2014-PM 4% +/- 0 % 6% – 1 %
LMP 1% – 2 % 2% – 2 %
Jobbik 8% +/- 0 % 14% +/- 0 %
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 41% – 1 % 2% +/- 0 %

 

Ipsos: biztos szavazó, pártválasztó; Medián: választani tudó biztos szavazó; Nézőpont: aktív szavazók potenciális pártpreferenciája; Századvég: biztos szavazók; Tárki:  biztos szavazó, pártválasztó

 

Módszer

Adatfelvétel ideje: 2014.január 15-22.
Adatfelvétel módja: CAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú
Mintanagyság: 1000 fő
Mintavételi hiba: +/- 3,2 százalék