Pártpreferenciák 2016 január – Továbbra is őrzi előnyét a Fidesz-KDNP, az ellenzéki táboron belüli viszonyok viszont képlékenyek

Januárban két napon belül három közvélemény-kutató cég is közölte kutatási eredményeit. A Nézőpont Intézet, a Századvég és a Tárki szerint is tetemesnek mondható a kormánypártok előnye a pártversenyben. A Jobbik a tavaly év végén meginduló mélyrepülésének köszönhetően már nem a kormánypárt kihívója címért küzd, hanem a legerősebb ellenzéki párt pozíciójáért.

A hónap trendjei

Pártpreferenciák a teljes népességen belül

Mind a három közvélemény-kutató cég 30 százalék fölötti támogatottságot mért a Fidesz-KDNP-nek. Ez, valamint az a tény, hogy az emberek harmada egyik cég esetében sem rendelkezik ismert pártpreferenciával, azt jelenti, hogy a kormánypártnak összességében akkora tábora van a teljes népességen belül, mint az egész ellenzéknek összesen. A Jobbik táborát közel azonos méretűre becsülték a kutatócégek (10-12 százalék). Az MSZP-DK relációban a mérések között van eltérés, amit az magyarázhat, hogy a két párt tábora nem különül el élesen egymástól, így ezeket ad hoc tényezők is befolyásolhatják, de az is közrejátszhat, hogy az ismeretlen preferenciával rendelkezők táborában van különbség a három cég mérésében. Az adatokból látszik, hogy a Jobbik a tavaly év végén meginduló mélyrepülésének köszönhetően már nem a kormánypárt kihívója címért küzd, hanem a legerősebb ellenzéki párt pozíciójáért. Ezt a problémát tetézi számukra, hogy minden kutatócég esetében a baloldali pártok szimpatizánsainak arányát összeadva, nagyobb számot kapunk, mint amekkora a Jobbik tábora jelenleg.

Januári_összesítés_teljes

 

 

Pártpreferenciák a prognosztizált választási eredményhez legközelebb eső szavazói bázisokon

A Századvég által használt biztos szavazó pártválasztók, a Tárkinál használatos pártválasztók, illetve a Nézőpont esetében publikált legvalószínűbb listás eredmény (potenciális szavazók) körében is a Fidesz-KDNP egyértelmű vezető pozíciója mutatkozik meg. A legnagyobb szavazói bázist a Tárki mérte a kormánypártoknak (54 százalék). A Nézőpont Intézet és a Századvég szerint a 2014-es választási eredményhez közeli eredményt érne el egy most vasárnap tartandó választáson a Fidesz-KDNP pártszövetség (44 illetve 45 százalék). Ebben a kategóriában már egyértelműen szétválnak az ellenzéki viszonyok, a legtöbb aktivizálható szavazója az ellenzéken belül a Jobbiknak van, őket az MSZP, majd a DK követi. Ebből arra lehet következtetni, hogy bár a teljes népesség körében mért támogatottság (szimpatizánsok) tekintetében a baloldal valamivel jobban áll, azonban jelenlegi táboruk kevésbé aktív, mint a Jobbiké. Az LMP továbbra is a bejutási küszöb környékén mozog.

Módszertan

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása 2016. január 15-19. között 1000 fő megkérdezésével, a Századvég felmérése 2016. január 22-26 között 1000 fő telefonos megkérdezésével, a Tárki felmérése pedig 2016. január 15-20. között szintén 1000 fő személyes megkérdezésével készült.

Januári_összesítés_potenciális