Pártpreferenciák 2015 szeptember – Egyre növekvő Fidesz vezetést mutatnak a közvélemény-kutatók

Szeptemberben négy közvélemény-kutató cég is publikálta eredményeit. A Medián, a Nézőpont Intézet, a Századvég és az Ipsos eredményei szerint a Fidesz-KDNP továbbra is biztosan vezet a pártok versenyében, sőt előnye egyre nő az őt követőkkel szemben.

A hónap trendjei

Pártpreferenciák a teljes népességen belül

A Századvég, a Medián és a Nézőpont Intézet statisztikai értelemben azonosan 31, 32, illetve 34 százalékra méri a Fidesz-KDNP népszerűségét, az Ipsos csak 24 százalékos támogatottságot mér a kormánypártoknak a teljes népességen belül. A többi párt esetében a közvélemény-kutatók mérése kevésbé eltérő. A második legerősebb párt a Jobbik, 13-17 százalékos táborral, őket követi az MSZP, mely jelenleg egy 8-11 százalékos szimpatizánsi körrel rendelkezik. Az eddig fej-fej mellett haladó DK és az LMP közül jelenleg a DK látszik valamelyest erősebbnek, 4-6 százalék közti sávban mozog a támogatottsága, az LMP-é 2-5 között volt a mérésekben. Tőlük még így is nagyságrenddel lemarad az Együtt 1-2 százalékos táborával, és a PM, amely egyik kutatócégnél sem volt mérhető nagyságú.

 

havi_osszefoglalo_február

Pártpreferenciák a prognosztizált választási eredményhez legközelebb eső szavazói bázisokon

A biztos szavazó pártválasztók (Medián, Ipsos, Századvég), illetve a potenciális szavazók (Nézőpont) körében is a Fidesz-KDNP vezető pozícióját mutatta mindegyik kutatás. A választási eredményhez legközelebb eső mérési adatok közül a Mediánnál a legmagasabb a kormánypártiak aránya (50 százalék), de a 2014. áprilisi választási eredményhez közel eső támogatottságot mért a Nézőpont (44 százalék), valamint az Ipsos és a Századvég is (41-41 százalék). A Jobbik a kutatások szerint a 22-26 százalékos sávban mozog, őket ezen a bázison is az MSZP követi a különböző cégeknél eltérő támogatottsági aránnyal (9-17 százalék). A Fidesz előnye a Jobbikkal szemben a Mediánnál a legnagyobb (28 százalékpont), de az Ipsos és a Századvég által mért legkisebb eltérések is jelentős előnyt mutatnak (15 százalékpont). A DK jelen állás szerint biztosan bejutna a parlamentbe, sőt megközelítheti a 10 százalékot is (6-8 százalék), az LMP viszont nagyon a határán van a bejutási küszöbnek, a Mediánnál azt át sem lépi (3 százalék). Az Együtt messze van az 5 százalék elérésétől, a PM-nek pedig lassan az 1 százalékos támogatottság elérése is kihívást jelent.

 

havi_osszefoglalo_február

Módszertan

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása 2015. szeptember 19-24. között 1000 fő megkérdezésével, a Századvég telefonos közvélemény-kutatása 2015. szeptember 1-4. között 1000 fő megkérdezésével, az Ipsos kutatása 2015. szeptember 7-15. között 1000 fő személyes megkérdezésével, a Medián felmérése pedig szeptember 11-15. között 1000 fő személyes megkérdezésével készült.