Pártpreferenciák 2015 november – Jobban áll a Fidesz-KDNP, mint amilyen eredményt a 2014-es országgyűlési választásokon elért

Novemberben két közvélemény-kutató cég publikálta eredményeit. A Nézőpont Intézet és a Medián eredményei szerint is toronymagasan vezeti a Fidesz-KDNP a pártok versenyét. Mindkét mérés esetében az tapasztalható, hogy a teljes népesség egyharmada szimpatizál a kormánypártokkal. Szintén egybecseng a kutatások eredményeiben az, hogy a prognosztizált választási eredményhez legközelebb eső szavazói bázisokon 50% körül van most a Fidesz-KDNP tábora, tehát jelenleg jobb eredményt érne el, mint a 2014-es választásokon.

 A hónap trendjei

Pártpreferenciák a teljes népességen belül

Mind a Nézőpont Intézet, mind pedig a Medián 34 százalékra mérte a Fidesz-KNDP-t a teljes népesség körében. A baloldali tábor töredezettségét mutatja, hogy egyre jobban szűkül az olló az MSZP és a DK között, jelenleg még a szocialista párt rendelkezik több szimpatizánssal, de a Demokratikus Koalíció szorosan követi őket. A Mediánnál az MSZP 7, a DK 6, a Nézőpontnál az MSZP 9, a DK 5 százalékos táborral rendelkezik a teljes népességen belül. A Jobbik egy időben megközelítette a Fidesz-KDNP népszerűségét, 2015 decemberére azonban nagyjából a kormánypártok szimpatizánsainak csak egyharmadát teszi ki a radikális párt tábora. A Nézőpont Intézetnél 10, a Mediánnál 13 százalékon állnak. Az LMP népszerűsége az év végére lecsökkent, azonban még így is megelőzi a többi baloldali kis pártot. A Nézőpontnál az LMP 4, az Együtt 1, a PM 1 százalékon áll, a Mediánnál az LMP 2, az Együtt 1, a PM pedig 0 százalékot ért el. Az ismeretlen pártpreferenciával rendelkezők, vagy egyéb párttal szimpatizálók aránya a Nézőpontnál 36, a Mediánnál 37 százalék.

 

havi_osszefoglalo_február

Pártpreferenciák a prognosztizált választási eredményhez legközelebb eső szavazói bázisokon

A biztos szavazó pártválasztók (Medián), illetve a potenciális szavazók (Nézőpont) körében is a Fidesz-KDNP abszolút dominanciája mutatkozik meg. A választási eredményhez legközelebb eső mérési adatok közül a Mediánnál valamivel magasabb a kormánypártiak aránya (51 százalék), de a 2014. áprilisi választási eredménynél magasabb támogatottságot mért a Nézőpont (48 százalék) is. Ez azt jelenti, hogy jelen állás szerint ismét kétharmados többséget szerezne a Fidesz-KDNP, sőt még valamivel több képviselői székre is számíthatna, mint 2015 tavaszán. Tulajdonképpen a választási eredményt hozná viszont a Jobbik (Nézőpont 21, Medián 22). Valószínűleg rosszabbul szerepelne viszont a választási eredménynél (26 százalék) egy egységes baloldal, hiszen még az azt alkotó pártok szavazóinak összege is kevesebb, mint amit közösen elértek 2014 áprilisában. A Nézőpont az MSZP-nek 9, a DK-nak 7, az Együttnek 2, a PM-nek 1 százalékos támogatottságot mért, a Medián 11-et, 9-et, 2-t illetve 0-t. Az LMP évek óta a bejutási küszöb környékén szerepel, a két kutatási eredmény is ezt mutatja, hogy jelenleg is kérdéses lenne a zöld párt bejutása a parlamentbe (Nézőpont 6, Medián 4).

 

havi_osszefoglalo_február

Módszertan

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása 2015. november 14-19. között 1000 fő megkérdezésével, a Medián felmérése pedig november 27. és december 1. között 1200 fő személyes megkérdezésével készült.