Pártpreferenciák 2015 május-június – Stabil Fidesz vezetést mutatnak a közvélemény-kutatók

Május végén, illetve június elején három közvélemény-kutató cég is publikálta eredményeit. A Medián, a Nézőpont Intézet és az Ipsos eredményei szerint a Fidesz-KDNP továbbra is biztosan vezet a pártok versenyében.

 A hónap trendjei

Pártpreferenciák a teljes népességen belül

A Medián és a Nézőpont Intézet statisztikai értelemben azonosan 27, illetve 28 százalékra méri a Fidesz-KDNP népszerűségét. Ettől eltérően az Ipsos csak 20 százalékos támogatottságot mér a kormánypártoknak a teljes népességen belül. A többi párt esetében a közvélemény-kutatók mérése megegyezik, mindössze 1-2 százalékponttal tér el. A második legerősebb párt a Jobbik, 15-16 százalékos táborral, őket követi a támogatottságából veszítő MSZP, mely jelenleg egy 7-9 százalékos szimpatizánsi körrel rendelkezik. A DK és az LMP továbbra is fej-fej mellett, 4-6 százalék közti sávban mozognak, míg tőlük egy nagyságrenddel lemarad az Együtt, és a csak néhol mérhető támogatottságú PM.

 

havi_osszefoglalo_február

Pártpreferenciák a prognosztizált választási eredményhez legközelebb eső szavazói bázisokon

A biztos szavazó pártválasztók (Medián, Ipsos), illetve a potenciális szavazók (Nézőpont) körében is a Fidesz-KDNP vezető pozícióját mutatta mindegyik kutatás. A választási eredményhez legközelebb eső mérési adatok közül a Mediánnál a legmagasabb a kormánypártiak aránya (44 százalék), de nem sokkal marad el ettől a Nézőpont és az Ipsos adata sem (39, illetve 38 százalék). A Jobbik a kutatások szerint a 24-28 százalékos sávban mozog, őket ezen a bázison is az MSZP követi 12-15 százalékos támogatottsági aránnyal. A Fidesz előnye a Jobbikkal szemben a Mediánnál a legnagyobb (20 százalék), míg az Ipsosnál a legkisebb (10 százalék). A DK szavazói kifejezetten aktívnak tekinthetők, mivel ebben a kategóriában jóval közelebb vannak a szocialistákhoz és egyértelműen megelőzik az LMP-t, jelen állás szerint 9-10 százalékot érnének el a választáson. Az LMP valószínűleg most is meghaladná a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, viszont az Együtt és a PM biztosan nem érné azt el.

 

havi_osszefoglalo_február

Módszertan

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása 2015. május 16-22. között 1000 fő megkérdezésével, az Ipsos kutatása 2015. június 1-8. között 1000 fő személyes megkérdezésével, a Medián felmérése pedig május végén 1000 fő személyes megkérdezésével készült.