Pártpreferenciák 2015 januárjában

Összefoglaló

A kormánypártok esetében a 2014. októberi önkormányzati választások után tapasztalt népszerűség-csökkenés nem folytatódott 2015-ben. A januárban publikáló négy közvélemény-kutató intézet eredményei alapján látszik, hogy a Fidesz-KDNP stabilizálni tudta vezető pozícióját a pártok között, szimpatizánsai a teljes népesség 23-30 százalékát teszik ki.

A Jobbik továbbra is tartja második helyét a pártversenyben, a táborukon beül tavaly év végén tapasztalható növekedés megállt januárban, a közvélemény-kutatások alapján táboruk 12-17 százalékos. A baloldali pártok közötti versenyben továbbra is az MSZP áll nyerésre 10-11 százalékos teljes népességen belüli szimpátiaaránnyal.

A DK és az LMP közel azonos arányú támogatói bázist tudhat maga mögött (3-6 százalék), elmondható, hogy jelentős változás nem történt a korábbi mérésekhez képest a támogatottságukban. Az Együtt tábora a PM kiválása óta folyamatosan erodálódik, mindegyik kutatóintézetnél marginális (1-2 százalékos) támogatottsággal bírnak. Az ismeretlen pártpreferenciával rendelkezők táborában egyértelmű trendszerű változás nem állt be.

A hónap trendjei

Teljes népesség

havi_osszefoglalo_február