Pártpreferenciák 2015 áprilisában – Egybevágó eredmények

Összefoglaló

Áprilisban három közvélemény-kutatást publikáltak a kutatóintézetek (Ipsos, Tárki, Nézőpont Intézet) az aktuális pártpreferencia-arányokról. A három kutatás nagyon hasonló képet fest a jelenlegi pártversenyről. Mindegyik kutatásra igaz, hogy a kormánypártok népszerűségének tavaly év végi csökkenése megállt, továbbra is őrzi vezető helyét a Fidesz-KDNP a pártok versenyében, míg a második legerősebb párt a Jobbik.

A hónap trendjei

Pártpreferenciák a teljes népességen belül

A három kutatás egybevág a pártok erősorrendjét illetően, a Fidesz-KDNP rendelkezik a legnagyobb támogatottsággal, második helyen a Jobbik, harmadik helyen pedig a szocialista párt áll. A DK és LMP sorrendje már nem egyértelmű, a teljes népességre és a prognosztizált választási eredményhez legközelebb eső szavazói bázisokra vonatkozó adatok alapján az rajzoldóik ki, hogy a teljes népesség körében valamelyest az LMP-nek lehet több szimpatizánsa, azonban aktív szavazója úgy tűnik, a Demokratikus Koalíciónak van több. Tehát Gyurcsány Ferenc pártjának hívei aktívabbak a magyar zöld párttal szimpatizálóknál. A PM-et ugyan elkezdte az Együtt-től külön mérni mindegyik intézet, azonban csak a Tárki mért nekik áprilisban legalább 1 százalékos támogatottságot. Az Együtt egy nagyságrenddel nagyobb, azonban továbbra is csupán marginális támogatottsággal bír.

 

havi_osszefoglalo_február

Pártpreferenciák a prognosztizált választási eredményhez legközelebb eső szavazói bázisokon

Ha a prognosztizált választási eredményhez legközelebb eső szavazói bázisok megoszlását vizsgáljuk, a három eredmény még inkább összevág, gyakorlatilag alig vannak szignifikáns eltérések a kutatóintézetek között e bázison. A Fidesz-KDNP előnye a Jobbikkal szemben a Tárkinál a legnagyobb (14 százalékos), a Nézőpont Intézetnél a legkisebb (8 százalékos). A négy baloldali párt 25-28 százaléknyi „biztos” szavazatra számíthatna, az LMP pedig mindhárom Intézet szerint bejutna a parlamentbe.

 

havi_osszefoglalo_február