Nyári szünet a pártszimpátiák alakulásában is – Tárki

nyari szunet a partszimatiak tarkiA TÁRKI Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatásának júliusi eredményei alapján lényegében változatlan képet kapunk az elmúlt egy hónaphoz képest. Egyedül az MSZP kismértékű csökkenése emelhető ki, de statisztikailag értékelhető mértékben csak a pártválasztók körében csökkent le kissé a szavazótáboruk.


Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás adatai alapján nem változott a pártok támogatottsága a teljes népesség körében, a pártválasztók között is csak a szocialista párt népszerűségének némi csökkenése emelhető ki.

A teljes népesség körében júliusban az előző hónaphoz képest maradt 26%-on a Fidesz-KDNP támogatottsága, az MSZP tábora pedig a júniusi 13% után júliusban 11%-on áll. A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP népszerűsége szintén változatlan, júniusban és júliusban egyaránt 48%, az MSZP támogatottsága viszont 4 százalékponttal, 24%-ról 20%-ra csökkent. A bizonytalanok és a pártpreferenciájukat el nem árulók együttes aránya sem változott, az előző hónapban és most is 46%, így a választóknak továbbra is közel fele nem tudja vagy nem mondja meg pártszimpátiáját.

A további parlamenti pártok támogatottsága is leginkább stagnálónak nevezhető: a Jobbik táborának aránya a teljes népesség körében júniusról júliusra 7%-ról 8%-ra, a pártválasztók között pedig 13%-ról 15%-ra módosult. Az LMP a teljes népességen belül az előző havi 3% után jelenleg 2%, a pártválasztók között pedig a júniusi 5%-ot követően ebben a hónapban 3%-on áll. Az Együtt 2014 – PM a teljes népességen belül változatlanul 4%-nyi szavazót vonz, míg a pártválasztók körében az elmúlt havi 7% után most 8%-on áll. A Demokratikus Koalíció támogatottsága a teljes népességen belül 1%-ről 2%-ra, a pártválasztók között pedig 2%-ról 4%-ra változott.

Módszer
Adatfelvétel ideje 2013. július 10-17.
Adatfelvétel módja CAPI
Mintanagyság 1000
Mintavételi hiba 3,2 százalék
Eredeti cikk: Nyári szünet a pártszimpátiák alakulásában is