Növekvő távolság a Fidesz és a baloldal között – Századvég

novekvo tavolsag szazadveg

A Századvég 2013. június végén készített közvélemény-kutatásának tanúsága szerint a kormánypártok támogatottsága továbbra is stabil mind a teljes népesség, mind a biztos szavazó pártválasztók körében. A kutatóintézet legutóbbi mérései alapján a baloldali ellenzék támogatottsága kismértékben csökkent, így összességében a Fidesz–KDNP növelni tudta előnyét az elmúlt hónapokban.

2013. júniusban a választókorúak 48 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy most vasárnap tartandó parlamenti voksoláson, azaz a választási aktivitás a korábbi hónapokban mértekkel azonos.

A pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya kismértékben nőtt a májusban mérthez képest, jelenleg a választókorúak 45 százaléka tartozik ebbe a csoportba.

A Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népesség körében 25 százalékos, ami kismértékű erősödést jelent. Nem változott a legnagyobb ellenzéki párt, az MSZP támogatottsága ebben a közegben, jelenleg 13 százalékon áll. A Jobbik támogatottsága továbbra is 8 százalékos, május óta egyedül az Együtt 2014 támogatottsága csökkent, jelenleg a választókorúak 4 százaléka szavazna a pártra. Az LMP-re a lakosok 2, a Demokratikus Koalícióra 1, más pártokra a megkérdezettek 2 százaléka szavazna.

Növelni tudták előnyüket a kormánypártok a biztos szavazó pártválasztók körében is. A Fidesz–KDNP 49 százalékon áll, míg az MSZP és az Együtt 2014 támogatottsága is csökkent kismértékben (24, illetve 8 százalékra). Ebben a dimenzióban a Jobbikra 13 százalék, az LMP-re 3, a Demokratikus Koalícióra 1 százalék voksolna. Egyéb pártok támogatottsága 2 százalékos a biztos szavazó pártválasztók körében.

Amennyiben a lehetséges 2014-es, egyesült baloldali erőket alkotó pártok (MSZP, DK, Együtt 2014) támogatottságát összeadva vizsgáljuk, az elmúlt hónapokban csökkenő tendenciát figyelhetünk meg. E visszaesés alapvetően az Együtt 2014 ingadozó támogatottsági adatainak tudható be. Jelenleg a választókorúak 18 százaléka szavazna a baloldali pártok valamelyikére egy most vasárnap rendezett választáson. Ezzel szemben a kormánypártok szavazótábora továbbra is stabilnak mondható, így összességében növelni tudták előnyüket a baloldali ellenzékkel szemben.

 

Módszer
Adatfelvétel ideje 2013. június 17–20.
Adatfelvétel módja CATI
Mintanagyság 1000
Mintavételi hiba 3,2 százalék