Növekvő bizalmatlanság az EU-val szemben – Századvég

novekvo bizalmatlansag az eu szazadvegA Századvég 2013 áprilisában készített közvélemény-kutatásának tanúsága szerint a 2012. januárban mérthez képest nőtt az EU-val szembeni bizalmatlanság a magyar lakosság körében. A kutatóintézet mérései során először fordult elő, hogy többen vannak azok, akik úgy vélik, inkább hátrányos Magyarország számára az európai uniós tagság.

Magyarországon az utóbbi időben a közbeszéd egyik meghatározó témájává vált hazánk és az Európai Unió kapcsolata. A Századvég legfrissebb kutatásában ezt a kérdést különböző dimenziókban vizsgálta a felnőttkorú magyar lakosság körében.

Továbbra is igen megosztott a lakosság abban a kérdésben, hogy inkább előnyös vagy inkább hátrányos Magyarországnak az európai uniós tagság. A 2013. áprilisi eredmények szerint többen vannak azok a válaszadók, akik hátrányosnak vélik hazánk számára az EU-tagságot (42 százalék), azokhoz képest, akik inkább előnyösnek tartják (41 százalék). Ez jelentős változás az egy évvel korábban mérthez képest, 2012. januárban még egyértelmű többségben voltak azok a megkérdezettek, akik szerint előnyös a tagság (49 százalékuk szerint előnyös, 38 százalékuk véleménye szerint hátrányos).

2012. január óta jelentősen nőtt azok aránya is, akik úgy vélik, nem kellene tovább erősíteni az Európai Unióval való együttműködést. Míg egy évvel ezelőtt a megkérdezettek 58 százaléka válaszolt így, addig 2013. áprilisban a lakosok kétharmada (67 százalék) szerint nem kellene tovább erősíteni az uniós kapcsolatokat.

A megkérdezettek közel fele (48 százalék) úgy nyilatkozott, hogy az EU igazságtalan/nem korrekt Magyarországgal szemben, minden harmadik válaszadó (34 százalék) szerint igazságos. A lakosok 18 százaléka nem tudott véleményt nyilvánítani a témában.

Kérdésünkre kiderült továbbá, hogy a felnőtt lakosság döntő többsége (54 százalék) szerint kettős mérce létezik Magyarországgal szemben az Európai Unióban. 30 százalékuk válaszolt úgy, hogy nincs ilyen, azaz minden ország ügyeit egyformán bírálják el, így hazánkét is. A kérdésben bizonytalanok aránya ezúttal is viszonylag magas volt (16 százalék).

Adatfelvétel ideje 2013. április 2-5.

Adatfelvétel módja

CATI

Mintanagyság

1000

Mintavételi hiba

3,2 százalék

Bővebben