Nőtt Orbán Viktor előnye Bajnai Gordonnal szemben – Századvég

nott orban viktor elonye bajnai szazadvegA Századvég 2013 áprilisában készített közvélemény-kutatásának tanúsága szerint Orbán Viktor február óta jelentősen növelni tudta támogatóinak számát, míg Bajnai Gordon támogatottsága csökkenő tendenciát mutat.

A kutatóintézet 2013. áprilisi mérésének eredményei szerint a felnőtt lakosság többsége, 54 százaléka Orbán Viktort látná szívesen 2014 után a miniszterelnöki székben, amennyiben csak a jelenlegi kormányfő és Bajnai Gordon közül választhatna. A válaszadók mintegy harmada (32 százaléka) Bajnai Gordonra voksolna. A Századvég februári kutatásának eredményeivel összehasonlítva a jelenlegi miniszterelnököt támogatók tábora több mint 10 százalékponttal nőtt, míg Bajnai Gordoné kismértékben csökkent. Összességében tehát elmondható, hogy az elmúlt időszakban Orbán Viktor jelentősen növelni tudta előnyét a volt miniszterelnökkel szemben. Az áprilisi mérés során továbbá jóval kisebb azon lakosok aránya, akik nem válaszoltak kérdésünkre vagy nem mennének el szavazni. Ebből az következik, hogy Orbán Viktor nem Bajnai Gordon táborát, hanem elsősorban a politikai hovatartozásukban bizonytalan választókat tudta sikeresen megszólítani.

A kutatás során a válaszadók az összes általunk felsorolt pozitív tulajdonságot nagyobb arányban tulajdonították Orbán Viktornak, mint Bajnai Gordonnak. A legnagyobb különbség az erős vezető esetében látható: több mint háromszoros azon válaszadók aránya, akik szerint ez inkább a mai kormányfőre jellemző. A lakosság többsége (57 százaléka) inkább a jelenlegi miniszterelnökre tartja jellemzőnek, hogy hatékonyan dolgozik. Többen voltak azok, akik inkább Orbán Viktorra tartották igaznak, hogy törődik az emberekkel és betartja, amit ígér, mint akik szerint ezek a tulajdonságok inkább Bajnai Gordonra jellemzőek.

A válaszadók többsége (58 százaléka) szerint a két politikai szereplő közül inkább Orbán Viktor képes a minimálbéreket emelni, 59 százalékuk szerint pedig az államadósságot csökkenteni. Mintegy kétszer annyi válaszadó szerint Orbán Viktor alkalmasabb Bajnai Gordonnál az adócsökkentést és a munkahelyteremtést tekintve. Elmondható, hogy az összes felsorolt terület esetében többen vannak azok a megkérdezettek, akik inkább Orbán Viktort tartják képesnek a feladatok ellátására.

Adatfelvétel ideje 2013. április 23-26.

Adatfelvétel módja

CATI

Mintanagyság

1000

Mintavételi hiba

3,2 százalék

Bővebben