Nőtt a választói aktivitás, nem változtak az erőviszonyok – Ipsos

Nőtt a választói aktivitás: az egy hónappal korábbi 38 helyett 44 százalék ígéri biztosra választási részvételét, a pártpreferenciák viszont nem igazán változtak a nyári hónapokban és az elmúlt hetekben sem az Ipsos közvélemény-kutatása szerint. A Fidesz támogatottsága lényegében fél éve változatlan, a rezsicsökkentés bejelentése óta a teljes népességben nem volt 24 százaléknál kevesebb, most 26 százalékos – derül ki a felmérés eredményéből.

Összefoglaló

  • Nőtt a választói aktivitás: az egy hónappal korábbi 38 helyett 44 százalék ígéri biztosra választási részvételét, a pártpreferenciák viszont nem igazán változtak a nyári hónapokban és az elmúlt hetekben sem az Ipsos közvélemény-kutatása szerint. A Fidesz támogatottsága lényegében fél éve változatlan, a rezsicsökkentés bejelentése óta a teljes népességben nem volt 24 százaléknál kevesebb, most 26 százalékos – derül ki a felmérés eredményéből.
  • Az Ipsos adatai szerint a szocialisták tábora is stabil, az utóbbi fél évben 14-16 százalék között alakult, jelenleg 15 százalékos. A Jobbiknál tavasszal kisebb fokú visszaesés volt tapasztalható, de a párt az elmúlt hónapokban “visszatornászta” magát 8 százalékra. Az LMP március óta folyamatosan 2 százalékon áll, míg az Együtt-PM az elmúlt fél évben a választásra jogosultak 3-5 százalékát tudhatta maga mögött, e hónapban 4 százalékon áll. A Demokratikus Koalíciót változatlanul a népesség 1 százaléka támogatja.
  • A biztos pártválasztók között a Fidesznek 49, az MSZP-nek 26 százaléka van. Az aktív szavazói kör 12 százaléka jobbikos, 6 százaléka az Együtt-PM támogatója, az LMP 3, a DK pedig 2 százalékot kapna. Az Ipsos adatai szerint míg a múlt hónapban a választópolgárok 38 százaléka ígérte biztosra részvételét, augusztusra ez 44 százalékra nőtt. A részvételi hajlandóság különösen a húszas-harmincas korosztályokban és vidéken emelkedett – 10-10 százalékponttal -, de ők így is kevésbé aktívak másoknál. A részvételi szándék az ötvenes-hatvanas generáció tagjainál, a budapestieknél és a diplomásoknál a legnagyobb.
  • A pártoktól távolságot tartók csoportja fél éve 45-47 százalékot tett ki, jelenleg 43 százaléknyian vannak. A mostani felmérésből kiderül, hogy a választópolgárok 7 százaléka a hétköznapokban rendszeresen eltitkolja politikai nézeteit, és további 24 százalék is kijelentette: jobb, ha elhallgatják párthovatartozásukat, ezért alkalmanként ők is rejtőzködnek. Az Ipsos elemzése szerint a pártkötődésüket nyilvánosan – rendre vagy időnként – eltitkolók többségének mindazonáltal van preferenciája, és azt a felmérés során el is mondja. Az említett, 31 százaléknyi rejtőzködőn belül 8 százalék Fidesz-szavazó, 7 százalék MSZP-s, 3 százalék a Jobbikkal, 1-1 az Együtt-PM-mel, az LMP-vel és a DK-val szimpatizál. A választópolgárok 10 százaléka a közvélemény-kutató kérdésére sem nyilvánítja ki politikai hovatartozását, míg a teljes mértékben titkolózók a szavazásra jogosultak 5 százalékát teszik ki, azaz nagyjából 400 ezren vannak.
  • Mindeközben, amíg a lakosság fele szeretne a választások után másik kormányt látni, 30 százaléka viszont a jelenlegi kabinet további működését óhajtja, az “abszolút rejtőzködők” 61 százaléka leváltaná a Fidesz-kormányt. Az ország állapotát is az átlagosnál rosszabbnak értékelik: a teljes lakosságon belül 65 százaléknyian gondolják azt, hogy rossz irányba haladnak a dolgok, a rejtőzködőknek viszont 72 százalékuk van ezen az állásponton. A rejtőzködők az átlagosnál nagyobb számban mondják azt, hogy részt vennének a választáson: 51 százalékuk biztosra veszi, 32 százalékuk valószínűsíti ezt. A rejtőzködés főképpen a vidéki kis- és középvárosokban, falvakban, az aktívan dolgozók, a szellemi munkát végzők körében és a negyvenes-ötvenes korosztályban elterjedtebb az átlagosnál.

 

  teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső becslés változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 26% + 1 % 49% – 1 %
MSZP 15% +/– 0 % 26% – 1 %
Együtt2014-PM 4% +/– 0 % 6% – 1 %
LMP 2% +/– 0 % 3% + 1 %
Jobbik 8% + 1 % 12% +/– 0 %
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 45% – 2 %    

 

 

Módszer

Adatfelvétel ideje: 2013. augusztus 6-13.
Adatfelvétel módja: CAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú
Mintanagyság: 1500 fő
Mintavételi hiba: +/- 2,3 százalék.