Nincs kormányváltó hangulat – Századvég

nincs kormanyvalto hangulat szazadvegA Századvég 2013. július elején készített közvélemény-kutatásának tanúsága szerint a lakosság többsége úgy véli, adni kell még négy évet a jelenlegi Fidesz-kormánynak. A Századvég kutatása azt kívánta feltérképezni, hogy tapasztalható-e napjainkban kormányváltó hangulat a felnőttkorú magyar lakosság körében.


A felmérés során megkérdezettek többsége (51 százaléka) úgy nyilatkozott, hogy adni kellene még négy évet a jelenlegi Fidesz-kormánynak. Valamivel több mint egyharmad (35 százalék) azok aránya, akik kormányváltást szeretnének, továbbá a lakosok 14 százaléka nem tudott vagy nem akart válaszolni kérdésünkre.
Jelentős eltéréseket figyelhetünk meg a kérdés megítélésében, amennyiben a különböző politikai nézeteket valló csoportokat hasonlítjuk össze. Legkevésbé a magukat jobboldalinak valló válaszadók vélik úgy, hogy kormányt kellene váltani, mindössze 10 százalékuk válaszolt így, míg ugyanez az arány a baloldali lakosok között 84 százalék. Elmondható, hogy mind a középen álló megkérdezettek, mind a politikai hovatartozásukról nem nyilatkozó lakosok körében relatív többségben vannak azok, akik szerint inkább adni kellene még négy évet a Fidesz-kormánynak.

 

Módszer
Adatfelvétel ideje 2013. július 5-10.
Adatfelvétel módja CATI
Mintanagyság 1000
Mintavételi hiba 3,2 százalék