Nem hozott változást a Momentum

A Momentum Mozgalom megjelenése egyáltalán nem rendezte át a politikai erőviszonyokat. A Fidesz-KDNP továbbra is magasan a legnépszerűbb párt, a választási eredményhez legközelebb eső mérések átlaga alapján ráadásul 5 százalékponttal erősebb a 2014-es országgyűlési voksoláson elért listás eredményénél – derül ki a Közvélemény-kutatók.hu portál Magyar Idők számára készített összegzéséből.

Magyarország közvélemény-kutatói

A februári kutatások összegzése 

A februári közvélemény-kutatások alapján egy most vasárnapi választáson az egykori baloldali összefogás pártjai a voksok 25 százalékát (MSZP 16, DK 6, Együtt 2, Párbeszéd 1 százalék) szerezné meg, míg a Jobbik 18 százalékot érne el. Érdekesség, hogy az olimpiaellenes aláírásgyűjtés ellenére a Momentum Mozgalom a februárban publikáló hat cég (Iránytű Intézet, Nézőpont Intézet, Publicus Intézet, Republikon Intézet, Századvég Alapítvány, ZRI-Závecz Research) közül csak az Iránytű Intézetnél, a Publicus Intézetnél és a ZRI-Závecz Researchnél érte el az 1 százalékos mérhetőségi szintet.

graf2-01

Pártpreferenciák a teljes felnőtt népességen belül

A februári mérések átlagolt eredménye alapján a Fidesz-KDNP tábora jelenleg 29 százalékos a teljes felnőtt népesség körében, így közel 2,5 milliós szimpatizánsi körrel bír. A Republikon Intézet, a Nézőpont Intézet és a Századvég Alapítvány februári adatai alapján a Fidesz 30-33 százalékon áll ezen a bázison. Az Iránytű Intézet 29 százalékot mért a kormánypártoknak, míg a ZRI-Závecz Research 27 százalékot. A többi kutatócéghez képest jóval alacsonyabb értéket mért a Publicus Intézet, e cégnél csupán 23 százalékos a Fidesz-KDNP tábora.

A Jobbik és az MSZP közti erőviszony tekintetében továbbra is megosztottak a közvélemény-kutatások. Míg az Iránytű Intézet 6 százalékpontos Jobbik-előnyt mért a teljes felnőtt népességen belül, addig a Publicus Intézet februári mérése 3 százalékpontos MSZP fölényt mutatott a Jobbikkal szemben. A másik négy kutatócég mérési adatai e két szélső érték között helyezkednek el, a Republikon Intézet és a Századvég Alapítvány kutatása szerint mindkét párt ugyanakkora táborral bír. A Demokratikus Koalíció tekintetében konszenzus van a kutatócégek között, Gyurcsány Ferenc pártja hasonlóan az LMP-hez, nagyjából 300-350 ezres szimpatizánsi bázissal rendelkezik. A februári mérések alapján az Együtt 1-2 százalékos, míg a Párbeszéd, a Liberálisok és a Kétfarkú Kutyapárt 0-1 százalékos táborral bírnak a teljes felnőtt népességen belül.

abrak-01

Legvalószínűbb listás eredmények

A februárban publikáló cégek közül a legvalószínűbb listás eredményeket nézve a Republikon Intézet mérte a legjobb eredményt a Fidesz-KDNP-nek. A cég szerint, ha most vasárnap tartanának választásokat, akkor a Fidesz-KDNP 52 százalékos eredményre számíthatna. Hasonlóan jól szerepelnének a kormánypártok az Iránytű Intézetnél, mely 50 százalékot mért a pártot választani tudó biztos szavazók körében. A Publicus Intézet és a Századvég Alapítvány mérése alapján a legvalószínűbb listás eredmény tekintetében a Fidesz-KDNP 49 százalékon áll, míg a ZRI-Závecz Research szerint 48, a Nézőpont Intézet szerint 46 százalékon.

Az MSZP a legvalószínűbb listás eredmények átlaga alapján csupán 2 százalékponttal van lemaradva a Jobbiktól, míg az egykori baloldali összefogás pártjai összesítve 7 százalékpontos előnyben vannak Vona Gábor pártjával szemben. Az MSZP ebben a csoportban a legjobban – 20 százalékkal – a Publicus Intézetnél áll, míg a legrosszabb értéket – 11 százalékkal – az Iránytű Intézet mérte a szocialistáknak. A Jobbik támogatottságát ebben a csoportban a Nézőpont Intézet és az Iránytű Intézet 21 százalékon mérte, míg a Republikon Intézet szerint csupán 14 százalékra számíthatna a párt egy most vasárnapi választáson. A Demokratikus Koalíció átlagosan 6 százalékos szavazótáborral rendelkezik és mindegyik mérés alapján magabiztosan bejutna akár önállóan is az Országgyűlésbe, az LMP ugyanakkor a Nézőpont Intézet és a ZRI-Závecz mérései alapján nem érné el a bejutási küszöböt. Az Együtt, a Párbeszéd, a Liberálisok és a Kétfarkú Kutyapárt valamennyi kutatócég szerint parlamenten kívüli párt maradna.

abrak-02

Módszertan

Az Iránytű Intézet telefonos kérdezésen alapuló adatfelvétele 2017. február 12-19. között 1000 fő megkérdezésével; a Nézőpont Intézet kutatása 2000 fő személyes megkérdezésével 2017. február 3-20. között; a Publicus Intézet telefonos kérdezésen alapuló adatfelvétele 2017. február 9-14. között 1050 fő megkérdezésével; a Republikon Intézet telefonos kutatása 2017. február 11-22. között 1000 fő megkérdezésével; a Századvég Alapítvány telefonos közvélemény-kutatása 1000 fős mintán 2017. február 1–7. között; a ZRI-Závecz Research felmérése pedig 2017. február 10-19. között szintén 1000 fő megkérdezésével készült. A pártpreferenciák a prognosztizált választási eredményhez legközelebb eső szavazói bázisokon az egyes kutatócégeknél: Iránytű Intézet – pártot választani tudó biztos szavazók, Nézőpont Intézet – legvalószínűbb listás eredmény (potenciális szavazók), Publicus Intézet – biztos szavazó pártválasztók, Republikon Intézet – biztos szavazó pártválasztók, Századvég Alapítvány – biztos szavazó pártválasztók, ZRI-Závecz Research – biztos pártválasztók.