Nem érződik a trafikügy hatása – Nézőpont

nem erzodik a trafikugy nezopontA kormánypártok népszerűsége a választásra jogosultak körében az utóbbi hónapban sem változott a trafikügy megjelenését követő első közvélemény-kutatás szerint, amelyet a Heti Válasz számára a Nézőpont Intézet készített 2013. május 6-10. között.

A felnőtt magyar lakosság harmada (33 százalék) vallotta magát a Fidesz-KDNP, több mint ötöde (összesen 22 százalék) az összefogásra kész baloldal, tizede (11 százalék) pedig a radikális Jobbik táborába tartozónak. Kevesebb mint egy évvel a választások előtt továbbra is 28 százalékos a bizonytalanok, rejtőzködők és biztosan nem szavazók tábora. Ráadásul az ellenzéki pártok számára komoly növekedési potenciált jelent, hogy az ún. „bizonytalanok” közel fele kormányváltást szeretne (az összes megkérdezett 9 százaléka).

A baloldali pártok versenyében csökkent – de továbbra is jelentős – a különbség az MSZP és az Együtt 2014-PM között, előbbit a felmérés szerint az összes megkérdezett 13 százaléka támogatja, utóbbit pedig 8 százaléka. A jövő évi választásokban a Lehet Más a Politika a mérleg nyelve lehet, hiszen népszerűsége újra magasabb a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos szintnél. A Jobbikot 11 százalék támogatja az összes megkérdezett körében.

Egy most vasárnap esedékes választáson a jogosultak 61 százaléka venne részt, körükben pedig a leadott szavazatok 39 százalékát bírná a Fidesz-KDNP (egy hónappal korábban 40 százalék volt), 16 százalékát az MSZP (előző kutatásunkban 15 százalékon állt), 13 százalékát a Jobbik (korábban 14 százalék), 10 százalékát az Együtt 2014 – PM (áprilisban 9 százalékon állt a Bajnai vezette szövetség), 6 százalékát pedig az LMP (egy hónappal korábban 5 százalék). Az aktív szavazók körében további 7 százalékpontot hozhat az ellenzék konyhájára a ma még pártpreferenciájukban bizonytalanok, ugyanakkor kormányváltást kívánók tábora.

Adatfelvétel ideje 2013. május 6-10.

Adatfelvétel módja

CATI

Mintanagyság

1000

Mintavételi hiba

3,2 százalék

Bővebben