Kormánymérleg – Medián

kormanymerleg medianA szavazóközönség relatív többsége továbbra is a Fideszt támogatja, ráadásul az elmúlt néhány hónapban a kormány megítélése – ha mérsékelten is – javul, és noha a legnagyobb kormánypárt negatív kampányának első számú célpontja a volt miniszterelnök, mégis valamivel többen vannak azok, akik szerint a Bajnai kormány jobb teljesítményt nyújtott, mint a mostani.

Sokan feltették a kérdést az elmúlt hetekben, hogy miért a kisebb ellenzéki erő élén álló Bajnai Gordonra összpontosulnak a Fidesz támadásai, és miért nem a nagyobb támogatottságú MSZP vezetője a célpont. Bár az okokat nyilván csak találgatni lehet, az egyik lehetséges magyarázat az, hogy a Bajnai-kormány három év távlatából nézve népszerűbb, mint Orbán Viktor kormánya. Ez persze összefüggésben lehet azzal is, hogy a Medián adatai szerint Bajnai Gordon a második legnépszerűbb politikus, a szerepe szerint pártok felett álló, így hagyományosan az első helyet birtokló köztársasági elnök mögött.

Az Orbán-kormány megítélése tavaly júniusban érte el mélypontját, amikor 100 fokú skálán 28 pontra értékelték a tevékenységét. Azóta enyhén javult, márciusban 34 pontot ért el, és ez közel azonos a Bajnai-kormány utolsó hónapjában mért értékkel (36 pont). 2010 júniusában kapta a volt miniszterelnök a legmagasabb pontszámot, minden bizonnyal nem függetlenül attól, hogy a kormányátadást elődeinél kevésbé konfliktusosan valósította meg. Ezzel együtt, Bajnai Gordon akkoriban a népszerűségi lista alsó harmadában tanyázott.

Idén márciusban a Medián által megkérdezettek 35 százaléka gondolta úgy, hogy Orbán Viktor kormánya rosszabbul teljesít, mint Bajnai Gordoné, 32 százalékuk szerint ugyanolyan és 29 százalékuk szerint nyújt jobb teljesítményt. Az egyes szavazói csoportokat tekintve az látható, hogy mindössze a Fidesz támogatóinak körében van – jelentős – többsége annak az álláspontnak, hogy Orbán Viktor kormánya teljesít jobban (83 százalék), míg az összes többi csoportban, beleértve a Jobbik szavazóit is, az a vélemény az uralkodó, hogy a Bajnai kormány volt a jobb. Különösen figyelemreméltó, hogy a pártot választani nem tudó népesség körében az arány 33:13 Bajnai kormánya javára (49 százalék nem lát különbséget, 5 százalék nem tud válaszolni). A választások közeledtével felértékelődő, az összes szavazó egynyolcadát kitevő, tehát egy milliónyi aktív elkötelezetlen (biztosan vagy valószínűleg voksolni készülő, de párt nélküli) szavazópolgár körében is Bajnai vezet, 34:25 arányban.

Adatfelvétel ideje 2013. március 22-26.

Adatfelvétel módja

CAPI

Mintanagyság

1200

Mintavételi hiba

2,9 százalék

Bővebben