A júliusi közvélemény-kutatások összegzése

Minden júliusban publikáló közvélemény-kutató cég adatai alapján, ha most vasárnap lennének a választások, akkor a Fidesz-KDNP hasonló vagy akár jobb listás eredményt érne el, mint 2014. áprilisában. A mostani adatok alapján a kormánypártok a gyengélkedő ellenzékkel szemben, egy bővülő szimpatizánsi táborral kezdhetnek neki a népszavazási kampánynak, ami segítheti őket a mozgósításban. Mind az öt, júliusi adatokat publikáló cég (Nézőpont Intézet, Publicus Intézet, Századvég, Tárki, ZRI-Závecz Research) mérése azt mutatja, hogy továbbra is egyértelmű a Fidesz-KDNP vezetése: a teljes felnőtt népességen belül és a legvalószínűbb listás eredményeket nézve sem közelíti meg egyetlen ellenzéki párt sem a kormánypártokat. A Jobbik számára az idei év egyértelműen kudarcos, a párt támogatottsága továbbra sem haladja meg a baloldali pártokét, az MSZP és a radikális párt közötti olló pedig egyre szűkebb.

Pártpreferenciák a teljes felnőtt népességen belül

A Nézőpont Intézet, a Századvég Alapítvány és a Tárki is 30 százalék körüli eredmény mért júliusban a Fidesz-KDNP-nek a teljes felnőtt népességen belül, míg a Závecz Research kutatásában 27 százalékon, Publicus Intézet méréseiben pedig 24 százalékon álltak a kormánypártok, ami azt jelenti, hogy a kormánypártok nagyjából 2 – 2,5 millió szimpatizánssal rendelkeznek. Az MSZP és a Jobbik közötti olló mindegyik közvélemény-kutató cég mérésében 6 százalékpontos vagy az alatti. A Publicus Intézet júliusi adatai szerint pedig az MSZP ugyan hibahatáron belül, de megelőzte a Jobbikot. Ennél a cégnél áll egyébként a legjobban az MSZP, itt 9 százalékpont a különbség a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció és a szocialista párt között. Az említett két párt közti olló a másik négy kutatócég méréseiben lényegesen kisebb, a legszorosabb küzdelmet (3 százalékpont) a Századvég és a Tárki mérte. Az Együtt 0-2 százalékos táborral rendelkezik, míg a PM kizárólag a Nézőpont Intézet kutatásában jelent meg mérhető pártként. Az LMP ezen a bázison a legtöbb kutatóintézet esetében szorosan követi a Demokratikus Koalíciót.

teljes_népesség_július

Legvalószínűbb listás eredmények

A legvalószínűbb listás eredményeket tekintve elmondható, hogy ha most vasárnap tartanának országgyűlési választásokat, akkor a Fidesz-KDNP hasonló vagy akár jobb eredményt érne el, mint 2014 áprilisában. Ezen a bázison a legjobban a kormánypártok – 49 százalékkal – a Tárkinál állnak, de a ZRI-Závecz és a Századvég mérése szerint is a 2014-es 44 százalékos listás eredménye felett szerepelne a Fidesz-KDNP. Szintén figyelemreméltó, hogy míg a teljes népességen belül igen kicsi a különbség az MSZP és a Jobbik között, addig a radikális párt szavazóinak magas aktivitása miatt a Jobbik a legvalószínűbb listás eredmények alapján magasan veri a szocialista pártot. A Jobbik a júliusi kutatási adatok alapján 18-23 százalékos táborral rendelkezik a választási eredményhez legközelebb eső mérési adatok alapján. Az MSZP ebben a csoportban a legjobban – 21 százalék – a Publicus Intézetnél áll. A Demokratikus Koalíció és az MSZP közti különbség is változó az egyes cégek tekintetében, ugyanakkor mind az öt mérés alapján a szocialista párt magabiztosan vezet Gyurcsány Ferenc pártjával szemben ezen a bázison. Az LMP kizárólag a Tárki és a ZRI-Závecz adatai alapján nem jutna be a parlamentbe, míg az Együtt és a PM egyik cégnél sem közelíti meg a bejutási küszöböt.

potenciális_július

Módszertan

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása 2016. július 15-17. között 1000 fő megkérdezésével, a Publicus Intézet kérdőíves vizsgálata 2016. július 1-6. között 1000 fő megkérdezésével, a Századvég Alapítvány telefonos közvélemény-kutatása 2016. július 1–6. között 1000 fő megkérdezésével, a Tárki személyes kérdezésen alapuló adatfelvétele 2016. július 15-24. között 999 fő megkérdezésével, a ZRI-Závecz Research felmérése pedig 2016. július 10-17. között 1000 fő megkérdezésével készült. A pártpreferenciák a prognosztizált választási eredményhez legközelebb eső szavazói bázisokon az egyes kutatócégenél: Nézőpont Intézet – legvalószínűbb listás eredmény (potenciális szavazók), Publicus Intézet – biztos szavazó pártválasztók, Századvég Alapítvány – biztos szavazó pártválasztók, Tárki – pártválasztók, ZRI-Závecz Research – biztos pártválasztók.