Hullámzó közhangulat, több pártnélküli – Ipsos

hullamzo kozhangulat ipsosBármennyire is megélénkült a politikai élet, ebből a pártok az elmúlt egy hónapban nem profitáltak. A Fidesz maradt 24 százalékon, három párt pedig statisztikai értelemben alig érzékelhető, 1-1 százalékpontos veszteséget szenvedett. Így az MSZP-t jelenleg a választásra jogosultak 14 százaléka támogatja, a Jobbik 7, az Együtt 2014-PM választói szövetség 3 százalék támogatását élvezi. Az LMP és a Demokratikus Koalíció táborának mérete a múlt hónap során sem változott: 2 illetve 1 százalékos. A magunk mögött hagyott hetek inkább a bizonytalanságot, a passzivitást erősítették, a pártoktól távolságot tartók aránya ugyanis 45-ről 48 százalékra emelkedett.

A biztos pártválasztók – akik ezúttal is szerény méretű, a választópolgárok háromtizedét magában foglaló csoportot alkotnak – körében a Fidesz vezet 48 százalékkal, a második az MSZP 26 százalékkal, a Jobbik 14 százalékkal a harmadik helyen áll. Az aktív és elkötelezett választók 7 százaléka sorakozik fel az Együtt 2014-PM mögé, míg az LMP-re ebben a körben 2 százalék, a DK-ra 1 százalék voksolna. – ekként foglalhatók össze és értelmezhetők azok az eredmények, amelyek az IPSOS május első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásából származnak.   Hiába forrong a közélet, a parlamenten belüli és azon kívüli adok-kapok, a trafikbotrány, az ellenzéki pártok együttműködésének új alapokra helyezése nem hozott új szavazókat egyik pártnak sem, s a közhangulat mutatói is keveset módosultak. Némi hullámzás azonban megfigyelhető, az év eleji javulást követően áprilisban ugyanis valamelyest romlott az országban zajló folyamatok megítélésének mérlege, május elején viszont ismét kedvező változásokat regisztrálhattunk. Jelenleg az emberek 67 százaléka szerint rosszul mennek dolgaink, míg 26 százalék szerint jó irányban haladunk (a múlt hónapban 71 illetve 22 százalék voltak az arányok). A kormányváltás szükségességéről alkotott vélemények lényegében három hónapja változatlanok: március-áprilisban 48-49 százalék fejezte ki óhaját az Orbán-kabinet távozásával kapcsolatban, arányuk most is 48 százalék. A kormány maradásának hívei három hónapja ugyanannyian, 32 százaléknyian vannak. A pártpreferenciával nem rendelkezők csoportja a lakosság közel felét teszi ki, s ebből legnagyobb méretű a teljesen passzívak köre. A lakosság 24 százalékára, körülbelül kétmillió ember 2014-es választási részvételére nagyon kevés esély van. A távolmaradásban ugyanis már múltjuk van: 95 százalékuk 2010-ben sem szavazott. A passzívak az átlagosnál jóval pesszimistábbak és elégedetlenebbek. Nagy többségük, 83 százalékuk szerint rossz irányban mennek az ország ügyei s csak 10 százaléknak van kedvező véleménye. A kormányváltás gondolata is erőteljes körükben, 53 százalék szerint más politikai erőnek kellene átvennie a kormányrudat, 10 százalék szerint a Fidesznek kéne maradnia. A titkolózók csoportja ebben a hónapban 7 százalékos, tehát nagyjából 600 ezer választópolgár megtartja magának a pártpreferenciáját, azt a közvélemény-kutatók számára nem vallja meg. Véleményük alapján kijelenthetjük, hogy ők is inkább az ellenzék felé húznak, de a kormánypártoknak is van ott tartaléka. Közérzetük az átlagosnál kedvezőbb, de alapvetően negatív mérleget vonnak: 55 százalékuk szerint rossz úton jár az ország, 30 százalék viszont elégedettségét fejezte ki ezzel kapcsolatban. A kormány további működésével kapcsolatban a többségük (57 százalékuk) tanácstalan (pontosabban ebben a kérdésben is rejtőzködik), 29 százalék új kormányt szeretne, 14 százalék a régit. Elég aktív választói közegről van szó, héttizedük tervezi, hogy szavazni fog.

A bizonytalanok közé a népesség 17 százaléka tartozik, nagyjából 1,3-1,4 millió választópolgár. Fele részük mutat részvételi hajlandóságot, így körülbelül 700 ezer szavazóra nagy valószínűséggel számíthatnak a pártok. A mostani politikai viszonyokkal meglehetősen kritikus a választani szándékozó, de jelenleg pártot nem találó polgárok csoportja: 77 százalékuk elégedetlen az országban zajló történésekkel, 53 százalékuk a kormány távozását szeretné. Ezzel szemben áll az aktív hezitálók 12-13 százaléka: ők elégedettek a közállapotokkal és a jelenlegi hatalmi viszonyok fennmaradását is szeretnék.

A passzív szavazók jellegzetes típusa a 30 év alatti, alsóközép státuszú, rossz munkaerő-piaci pozícióban lévő vagy éppen most munkanélküli, községben élő választópolgár. A titkolózók főképpen a közép- és felsőfokú végzettségűek körében valamint vidéki kisvárosokban, falvakban találhatók. Az aktív bizonytalanoknak nincsen egyedi társadalmi-demográfiai karaktere, így a pártok számára a feladat nehéz: nem tudnak koncentráltan rájuk találni, értük mindenfelé kell kampányolniuk.

Adatfelvétel ideje 2013. május 6-10.

Adatfelvétel módja

CAPI

Mintanagyság

1500

Mintavételi hiba

2,5 százalék