Február – Erősebb Fidesz, gyengülő Bajnai – Századvég

A Századvég 2013 februárjában készített közvélemény-kutatásának tanúsága szerint a Fidesz kismértékben növelte előnyét mind a teljes népesség, mind a biztos szavazók körében. Bajnai Gordon mint lehetséges kormányfőjelölt pozíciója pedig gyengült.

2013. februárban a választókorúak 48 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy most vasárnap tartandó parlamenti voksoláson, így a választási aktivitás január óta lényegében nem változott, továbbra is alacsonynak mondható.

A pártszimpátiájukban bizonytalanok arányában sem tapasztalhatunk jelentős elmozdulást, jelenleg a megkérdezettek 44 százaléka tartozik ebbe a körbe.

A Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében kismértékben nőtt januárhoz képest: 21-ről 23 százalékra. A legnagyobb ellenzéki erő, az MSZP a januári 13 után jelenleg 14 százalékon áll. A Jobbik támogatottsága ebben a közegben 9, az LMP-é 3 százalékos. A Demokratikus Koalícióra a lakosság 1 százaléka adná a szavazatát. 2013 februártól a Századvég beemelte hivatalos mérésébe a Bajnai Gordon által alapított és azóta párttá alakuló Együtt 2014-et. A politikai szervezet a vizsgált hónapban a választók 5 százalékára számíthat. Az egyéb, nem parlamenti pártok támogatottsága jelenleg 1 százalékos a teljes népesség körében.

A biztos szavazó pártválasztók között a Fidesz jelenleg 42 (januárban 40), az MSZP változatlanul 29 százalékon áll. A Jobbikra 17, az LMP-re pedig 4 százalékuk adná voksát. Ebben a dimenzióban a Demokratikus Koalíciót, illetve egyéb pártokat 1-1 százalék juttatna a parlamentbe. Az Együtt 2014-re a biztos szavazók 6 százaléka voksolna.

Februárban a Századvég vizsgálta a miniszterelnöki preferenciákat is.

A megkérdezettek 35 százaléka Orbán Viktort, 18 százaléka Bajnai Gordont, 7 százalék Mesterházy Attilát, ugyancsak 7 százalék Vona Gábort, míg 2 százalék Gyurcsány Ferencet látná szívesen a kormányfői székben. Az Orbán Viktor és Bajnai Gordon közötti távolság 2012 novembere óta határozott mértékben nőtt: akkor Orbánt 32, Bajnait pedig 19 százalék látta volna szívesen miniszterelnökként.

Ha csak Orbán Viktor és Bajnai Gordon közül választhatnának a megkérdezettek, 2013 februárjában 43 százalék szavazna a jelenlegi kormányfőre és 34 Bajnai Gordonra.

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2013. február 12. és 15. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.