Erősödő kormánypártok, kevesebb bizonytalan – Századvég

A Századvég 2013. szeptember végén készített közvélemény-kutatásának tanúsága szerint a Fidesz–KDNP tovább növelte támogatóinak arányát mind a teljes népesség, mind a biztos szavazó pártválasztók körében. A korábbi hónapokhoz képest nőtt a választásokon való részvételi hajlandóság, és csökkent a pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya.

Összefoglaló

  • 2013. szeptemberben a választókorúak 51 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne az azon a héten vasárnap tartandó parlamenti voksoláson, azaz a választási aktivitás az augusztusban mérthez képest emelkedett.
  • A pártszimpátiájukban bizonytalanok teljes népességbeli aránya tovább csökkent, jelenleg a választókorúak 42 százaléka tartozik ebbe a csoportba.
  • A korábbi hónapokhoz képest a kormánypártok tovább növelték előnyüket, jelenleg a teljes népesség 28 százaléka szavazna a Fidesz–KDNP-re. A legnagyobb ellenzéki párt támogatottságában továbbra sincs változás, az MSZP jelenleg 13 százalékon áll. Kismértékben növelni tudta támogatóinak arányát a Jobbik, jelenleg 8 százalékos a párt támogatottsága. Az Együtt 2014–PM-re, csakúgy, mint a legutóbbi méréskor, a teljes népesség 4 százaléka voksolna. Nem változott az LMP támogatottsága, a lakosok 2 százaléka szavazna a pártra, míg a Demokratikus Koalíció 1 százalékponttal növelte szavazóinak arányát, jelenleg szintén 2 százalékon áll. Más pártokra a megkérdezettek 1 százaléka voksolna.
  • A kormánypártok a biztos szavazó pártválasztók körében is erősödtek. A Fidesz–KDNP 50-ről 51 százalékra növelte támogatóinak arányát augusztus óta, emellett erősödött a Jobbik is, jelenleg 14 százalékon áll. Ezzel szemben ebben a közegben stagnál az MSZP támogatottsága (23 százalék), és 2 százalékpontos csökkenés látható az Együtt 2014–PM táborában (6 százalék). A Demokratikus Koalícióra a biztos szavazó pártválasztók 3, az LMP-re 2 százaléka adná a voksát, egyéb pártok támogatottsága 1 százalékos.

 

 

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső becslés változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 28% + 1 % 51% + 1 %
MSZP 13% +/– 0 % 23% +/– 0 %
DK 2% + 1 % 3% + 2 %
Együtt2014-PM 4% +/– 0 % 6% – 2 %
LMP 2% +/– 0 % 2% – 1 %
Jobbik 8% + 1 % 14% + 2 %
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 43% – 3 % 1% – 2 %

 

Módszer

Adatfelvétel ideje: 2013. szeptember 25-30.
Adatfelvétel módja: CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú
Mintanagyság: 1000 fő
Mintavételi hiba: +/- 3,2 százalék.