Erősödő Fidesz, zsugorodó kispártok – Századvég

A Századvég 2013. novemberben készített közvélemény-kutatásának tanúsága szerint a kormánypártok tovább erősödtek az előző hónapokhoz képest. A legnagyobb ellenzéki párt, az MSZP pozíciója stabil, míg az Együtt 2014–PM és a Demokratikus Koalíció támogatottsága a parlamenti bejutási küszöb alá esett.

Összefoglaló

  • 2013. novemberben a választókorúak 53 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne az azon a héten vasárnap tartandó parlamenti voksoláson, azaz a választási aktivitás nem változott októberhez képest.
  • Tovább csökkent azonban a pártszimpátiájukban bizonytalanok teljes népességbeli aránya, jelenleg a választókorúak 37 százaléka tartozik ebbe a csoportba.
  • A novemberi adatok alapján a Fidesz–KDNP tovább növelte támogatóinak számát október óta, jelenleg a teljes népesség 30 százaléka szavazna a kormányzó pártokra. Az MSZP, mint a legerősebb ellenzéki párt, továbbra is stabilan őrzi pozícióját, novemberben a válaszadók 15 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a szocialista pártra voksolna. A Jobbikra az októberi adatokkal megegyezően a választókorúak 7 százaléka szavazna, az Együtt 2014–PM-re a teljes népesség 4, a DK-ra pedig 3 százaléka. Az LMP-t a lakosság 2 százaléka támogatja, más pártokra is a megkérdezettek 2 százaléka adná szavazatát.
  • A kormánypártok a biztos szavazó pártválasztók körében is növelték előnyüket, jelenleg 52 százalékuk a Fidesz–KDNP-t választaná. Az MSZP-re a biztos szavazók 24, a Jobbikra 12 százaléka szavazna. Mind az Együtt 2014–PM, mind a DK támogatottsága csökkent a biztos szavazó pártválasztók körében. A két pártra egyaránt 4-4 százalék voksolna ebben a közegben, így jelenleg az Együtt 2014–PM és a Demokratikus Koalíció egyaránt a parlamenti bejutási küszöb alatt áll. Az LMP támogatottsága 3, míg más pártoké összesen 1 százalékos a biztos szavazó pártválasztók körében.

 

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 30% + 1 % 52% + 1 %
MSZP 15% + 1 % 24% + 1 %
DK 3% – 1 % 4% – 1 %
Együtt2014-PM 4% +/- 0 % 4% – 1 %
LMP 2% + 1 % 3% + 1 %
Jobbik 7% +/- 0 % 12% – 1 %
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 39% – 2 % 1% +/- 0 %

 

Ipsos: biztos szavazó, pártválasztó; Medián: választani tudó biztos szavazó; Nézőpont: aktív szavazók potenciális pártpreferenciája; Századvég: biztos szavazók; Tárki:  biztos szavazó, pártválasztó

 

Módszer

Adatfelvétel ideje: 2013. november 17-19.
Adatfelvétel módja: CAPI – számítógéppel támogatott telefonos interjú
Mintanagyság: 1000 fő
Mintavételi hiba: +/- 3,2 százalék.