Erős többséget szerezhet a Fidesz – Nézőpont Intézet

A Nézőpont Intézet mandátumbecslése szerint egy most vasárnapi választáson a Fidesz-KDNP 116 mandátumot szerezne. Ez tizenhéttel kevesebb, mint a mandátumok kétharmada. Az MSZP és a Demokratikus Koalíció közösen 49, a Jobbik 15, az Együtt-PM 13, az LMP pedig 6 mandátumhoz jutna a 199 fős parlamentben. A frakciózsugorodás így elsősorban a kormánypártokat és a Jobbikot érinti, a baloldal akár növelheti is a képviselőinek számát.

Összefoglaló

  • A Nézőpont Intézet mandátumbecslése szerint egy most vasárnapi választáson a Fidesz-KDNP 116 mandátumot szerezne. Ez tizenhéttel kevesebb, mint a mandátumok kétharmada. Az MSZP és a Demokratikus Koalíció közösen 49, a Jobbik 15, az Együtt-PM 13, az LMP pedig 6 mandátumhoz jutna a 199 fős parlamentben. A frakciózsugorodás így elsősorban a kormánypártokat és a Jobbikot érinti, a baloldal akár növelheti is a képviselőinek számát.
  • A mandátumbecslés a Nézőpont Intézet 2013. október 7-10. között végzett reprezentatív kutatása alapján a választási részvételüket biztosra ígérő potenciális szavazók pártpreferenciáját veszi figyelembe. Eszerint most vasárnap a leadott voksok 44 százaléka jutott volna a kormánypártoknak, 35 százaléka az MSZP-Együtt-PM-DK tábornak, 14 százaléka pedig a Jobbiknak. Az LMP a Nézőpont Intézet kutatásai alapján továbbra is számíthat a parlamenti bejutásra, hiszen a potenciális szavazók 6 százaléka támogatja a pártot.
  • A közvélemény-kutatásban az összes megkérdezett ötöde támogatja a baloldali pártokat (13 százalék az MSZP-t, 5 százalék az Együtt-PM szövetséget, további 2 százalék pedig a DK-t), tízede a Jobbikot, 5 százaléka pedig az LMP-t. Az ellenzéki pártok a választásra jogosultak 7 százalékának bizonytalan, ugyanakkor kormányváltó hangulatban keresgélő táborára építhetik a következő hónapok kampányát. A maguknak pártot nem találók kétharmada ugyanakkor nem szeretne kormányváltást 2014-ben.
  • A szavazáson az összes megkérdezett 56 százaléka vett volna részt. Az aktív szavazók 41 százaléka szimpatizál a Fidesz-KDNP-vel, 13 százaléka az MSZP-vel, 12 százaléka a radikálisokkal, 7 százaléka az Együtt-PM politikájával, 6 százaléka pedig a Lehet Más a Politikával.

 

 

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 35% + 2 % 44% + 1 %
MSZP 13% + 1 % 25% – 1 %
DK 2% +/– 0 % 3% + 3 %
Együtt2014-PM 5% +/– 0 % 7% – 1 %
LMP 5% + 1 % 6% +/– 0 %
Jobbik 10% – 1 % 14% – 3 %
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 30% – 3 % 1% + 1 %

 

Ipsos: biztos szavazó, pártválasztó; Medián: választani tudó biztos szavazó; Nézőpont: aktív szavazók potenciális pártpreferenciája; Századvég: biztos szavazók; Tárki:  biztos szavazó, pártválasztó

 

Módszer

Adatfelvétel ideje: 2013. október 7-10.
Adatfelvétel módja: CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú
Mintanagyság: 1000 fő
Mintavételi hiba: +/- 3,2 százalék.