Egyre lejjebb csúszik a Jobbik

Ha most tartanának országgyűlési választást, a Jobbik csupán a listás szavazatok 17 százalékát szerezné meg, mely 4 százalékponttal rosszabb a párt 2014-es belföldi listás választási eredményénél, de februárhoz képest is 1 százalékpontos gyengülést jelent – derül ki a Közvélemény-kutatók.hu portál Magyar Idők számára készített összegzéséből.

Magyarország közvélemény-kutatói

A márciusi kutatások összegzése 

A márciusi kutatások alapján a legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve a Fidesz-KDNP a voksok 49 százalékát kapná meg a 2014-es 44 százalékkal ellentétben, míg az egykori baloldali összefogás pártjai 25 százalékos eredményt érnének el (az MSZP 16, a DK 6, az Együtt, a Párbeszéd és a Liberálisok 1-1 százalékon állnak). Az LMP eközben egyre több mérésben a parlamenti bejutási küszöb alatt van, a márciusban publikáló öt cég (Iránytű Intézet, Nézőpont Intézet, Publicus Intézet, Republikon Intézet, ZRI-Závecz Research) közül csak a Nézőpont Intézet és a Republikon Intézet mérése alapján kerülne be a párt az Országgyűlésbe.

graf2-01

Pártpreferenciák a teljes felnőtt népességen belül

A márciusi mérések átlagolt eredménye alapján a Fidesz-KDNP februárhoz hasonlóan továbbra is 29 százalékon áll a teljes felnőtt népesség körében, így az első negyedév egészében sikerült megőriznie a kormánypártoknak nagyjából 2,5 milliós szimpatizánsi táborukat. A Nézőpont Intézet, az Iránytű Intézet és a Republikon Intézet márciusi adatai alapján a Fidesz 30-32 százalékon áll ezen a bázison. A ZRI-Závecz Research 26 százalékot mért a kormánypártoknak, míg a Publicus Intézet 25 százalékot.

Érdekesség, hogy míg az Iránytű Intézet 9 százalékpontos Jobbik-előnyt mért a teljes felnőtt népességen belül az MSZP-hez képest, a többi kutatócég esetében jóval kiegyenlítettebb a verseny a Szocialista Párt és a Jobbik között. A Nézőpont Intézet márciusi mérésében ugyan szintén a Jobbik az erősebb, de a két párt közti különbség csupán 4 százalékpont, a másik három kutatócég mérésében pedig már az MSZP a második erő. A Publicus Intézet mérése 3 százalékpontos, a ZRI-Závecz Reserch kutatása 2 százalékpontos, a Republikon Intézet felmérése 1 százalékpontos MSZP-fölényt mutatott a Jobbikkal szemben. A Demokratikus Koalíció 3-5 százalékos szimpatizánsi bázissal rendelkezik, míg az Együtt 1-2, a Párbeszéd, a Liberálisok és a Kétfarkú Kutyapárt 0-1 százalékos táborral bír a teljes felnőtt népességen belül. A Momentum Mozgalom minden cég mérése alapján tovább osztotta 1-4 százalékkal a balliberális tábort.
jelenlegi_trend-01

Legvalószínűbb listás eredmények

A legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve a márciusban publikáló cégek közül a Nézőpont Intézet, a Republikon Intézet és a Publicus Intézet mérte a legjobb eredményt a Fidesz-KDNP-nek. E három cég mérése alapján a kormánypártok nagyjából a voksok felét kapnák meg egy most vasárnap tartandó választáson. Szintén jól szerepelnének a kormánypártok az Iránytű Intézetnél, mely 47 százalékot mért a pártot választani tudó biztos szavazók körében. A ZRI-Závecz mérése alapján a Fidesz-KDNP a 2014-es szinten, 44 százalékon áll.

Az MSZP a legvalószínűbb listás választási eredmények átlaga alapján csupán 1 százalékponttal van lemaradva a Jobbiktól, míg az egykori baloldali összefogás pártjai összesítve 8 százalékpontos előnyben vannak Vona Gábor pártjával szemben. Az MSZP ebben a csoportban a legjobban – 21 százalékkal – a Publicus Intézetnél áll, míg a legrosszabb értéket az Iránytű Intézet mérte a szocialistáknak, csupán 10 százalékot. A Jobbik támogatottságát ebben a csoportban az Iránytű Intézet mérte 23 százalékon, míg az összes többi cég szerint csupán 16 százalékon áll Vona Gábor pártja. A Demokratikus Koalíció továbbra is átlagosan 6 százalékos szavazótáborral rendelkezik és nagy valószínűséggel önállóan is bejutna az Országgyűlésbe, az LMP ugyanakkor egyre kevesebb eséllyel futhat neki a 2018-as parlamenti bejutásnak. Az Együtt, a Párbeszéd, a Liberálisok, a Kétfarkú Kutya Párt és Momentum Mozgalom önálló indulás esetén szinte biztosan parlamenten kívül maradna, egyedül az Iránytű Intézet mért a Momentum Mozgalomnak 5 százalékot.

jelenlegi_trend-02

Módszertan

Az Iránytű Intézet telefonos kérdezésen alapuló adatfelvétele 2017. március 10-17. között 1000 fő megkérdezésével; a Nézőpont Intézet kutatása 2000 fő személyes megkérdezésével 2017. március 3-26. között; a Publicus Intézet telefonos kérdezésen alapuló adatfelvétele 2017. március 9–14. között 1054 fő megkérdezésével; a Republikon Intézet telefonos kutatása 2017. március 10-23. között 1000 fő megkérdezésével; a ZRI-Závecz Research felmérése pedig 2017. március 18-26. között szintén 1000 fő megkérdezésével készült. A pártpreferenciák a prognosztizált választási eredményhez legközelebb eső szavazói bázisokon az egyes kutatócégeknél: Iránytű Intézet – pártot választani tudó biztos szavazók, Nézőpont Intézet – legvalószínűbb listás választási eredmény (potenciális szavazók), Publicus Intézet – biztos szavazó pártválasztók, Republikon Intézet – biztos szavazó pártválasztók, ZRI-Závecz Research – biztos pártválasztók.