Derűsebb a hangulat, de a többség kormányt váltana – Medián

derusebb a hangulat de a tobbseg medianPártok és politikusok népszerűsége

Választásokhoz közeledve rendszerint megfigyelhető a közhangulat fokozatos javulása, így ez a „hagyomány” is szerepet játszhat abban, hogy a derűlátók aránya hat hónap alatt 18-ról 25 százalékra nőtt. Az optimizmus azonban valójában csak a Fidesz szavazótáborára jellemző – minden más szavazói csoportban jócskán 80 százalék felett van azok aránya, akik szerint Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok (a teljes szavazókorú népességben ez az arány 69 százalékos).

A választópolgárok részvételi hajlandósága több mint két éve nem volt ilyen szinten, mint most: a válaszadók 47 százaléka gondolja „biztosnak”, hogy egy közeljövőben tartandó választáson elmenne szavazni. Ez az arány – figyelembe véve, hogy alig több mint egy év van hátra a következő választásokig – továbbra is alacsonynak mondható: az előző két választási ciklus azonos időszakában 50-51 százalékon, 2001 tavaszán pedig 60 százalék fölött állt a választói aktivitás szintje. Ráadásul azok közül, akik biztosnak gondolják a részvételüket, minden hatodik (17 százalék) jelenleg egyik párthoz sem kötődik.

A pártpreferenciák terén az elmúlt néhány hónapban az MSZP és az Együtt 2014 népszerűsége mutatta a legnagyobb változékonyságot, a két párt együttes támogatottsága azonban szinte változatlan maradt (márciusra az MSZP tábora 3 százalékponttal bővült, az Együtté 2 százalékponttal csökkent. A Fidesz támogatottsága eközben a tavalyi mélypont után 26-27 százalékos szinten stabilizálódott, ami ismét több, mint a Jobbikon kívüli ellenzékre jutó voksok összege. Pedig a szavazók többsége (55 százaléka) kormányváltást szeretne, igaz, ez utóbbiak 37 százaléka a jelenlegi ellenzéki kínálatból nem talál megfelelőt. Ez más szóval azt jelenti, hogy a Jobbikon kívüli ellenzék meglévő közel kétmilliónyi szavazóján túl a teljes szavazókorú népesség 20 százaléka (több mint másfél millió szavazó) kész arra, hogy ha vonzó alternatívát lát, leszavazza a mostani kormányt.

A politikusok kedveltségi rangsorának élén változatlanul Áder János köztársasági elnök áll 44 százalékos támogatottsággal, őt Bajnai Gordon, az Együtt 2014 – PM választói mozgalom vezetője, valamint Varga Mihály frissen kinevezett nemzetgazdasági miniszter követi 36-36 százalékkal. Orbán Viktor miniszterelnök népszerűségi indexe 34 százalékos, Mesterházy Attila, a legnagyobb ellenzéki párt, az MSZP vezetője pedig 31 százalékot tudhat maga mögött. Miközben Matolcsy György kedveltsége az előző hónaphoz képest 4 százalékponttal (16-ról 20 százalékra) javult, riasztó jel, hogy a mostantól általa irányított Magyar Nemzeti Bank iránti lakossági bizalom szintje történelmi mélypontra (100 fokú skálán 41-re) süllyedt.

Adatfelvétel ideje 2013. március 22-26.

Adatfelvétel módja

CAPI

Mintanagyság

1200

Mintavételi hiba

2,9 százalék

Bővebben