Befagyott a júliusi melegben a pártok támogatottsága

Összefoglaló

Júliusban négy kutatóintézet tett közzé friss politikai felmérést. A publikált választói minták alapján azt lehet megállapítani, hogy a politikai palettán messze a Fidesz–KDNP kormányzó pártszövetség a legerősebb. A baloldali választási pártszövetség felbomlása után stabilan a Jobbik lett a második, az MSZP pedig a harmadik legnagyobb támogatottsággal rendelkező párt. A három kis baloldali párt – DK, Együtt–PM, LMP – között nem lehet a támogatottság tekintetében egyértelmű rangsort felállítani, mivel az egyes kutatóintézetek különböző arányú népszerűséget mértek esetükben. A július egyik párt számára sem jelentett egyértelmű előrelépést, de egyértelmű visszaesést sem. Egyedül a Jobbiknál mutatkozott mindegyik intézetnél egy enyhe emelkedés, de ez mindenhol hibahatáron belüli mértékű volt. A Fidesz-KDNP-nél két esetben látható táborcsökkenés inkább az intézetek eredményeinek egymáshoz való közeledését mutatja, így a következő hónap mérései válaszolják meg, hogy ténylegesen van-e csökkenő tendencia a kormánypártok támogatottságában.

Az Ipsos 1000 fő személyes megkérdezésével készült kutatása szerint az MSZP elmozdult a múlt havi történelmi mélypontjáról, az akkori 8-ról 10 százalékra nőtt a támogatottsága. Ezzel sem tudta azonban utolérni a Jobbikot, amelynek tábora időközben 12-ről 13 százalékosra bővült. A Fidesz ugyan veszített szavazókat az elmúlt egy hónapban – 37-ről 33 százalékosra csökkent a támogatottsága –, de előnye továbbra is jelentős. A Demokratikus Koalíciónak mostanában változékony méretű a tábora, ezúttal 4-ről 2 százalékra csökkent. Az Együtt–PM támogatottsága elég stabilnak tűnik, már harmadik hónapja 2 százalékot ér el a teljes népességen belül. Az LMP tábora is állandó, a választás óta folyamatosan a lakosság 3 százaléka preferálja. A pártoktól elzárkózók aránya 37 százalékra nőtt az előző havi 34 százalékról.

Századvég 1000 fő telefonos megkeresésével készült kutatása alapján, a Fidesz–KDNP-re a teljes népesség 35 százaléka szavazna „most vasárnap”. A kormánypártok az országgyűlési választások óta lényegében nem veszítettek szavazókat. A Századvég mérései során másodszor fordult elő, hogy a Jobbik megelőzte az MSZP-t, így 2014 júliusában 14 százalékkal a második legnépszerűbb párt. A teljes népesség körében a szocialisták 9, az LMP 4 százalékon áll. Az Együtt–PM támogatottsága 3, a Demokratikus Koalícióé pedig 6 százalék. Más pártokra a teljes népesség 2 százaléka szavazna. 

A Nézőpont Intézet által készített 1000 fős telefonos kutatás alapján a Fidesz–KDNP továbbra is meggyőző előnnyel vezet a pártok versenyében, a kormánypártokkal az összes megkérdezett 33 százaléka szimpatizál. Ugyanakkor a Fidesz támogatottsága csökkent az elmúlt havi méréshez képest (4 százalékkal), és visszaesett az országgyűlési kampány előtt mért novemberi szintre. A  baloldal megosztottsága miatt 13 százalékos támogatottsággal továbbra is a Jobbik a második legnépszerűbb párt az összes megkérdezett körében. Az országgyűlési választáson még közösen induló három baloldali párt sorrendje az európai parlamenti választás eredményét tükrözi: az MSZP a legerősebb 7 százalékkal, a DK a második 5 százalékkal, míg az Együtt–PM 3 százaléknyi szimpatizánssal rendelkezik az összes megkérdezett körében. Az LMP támogatottsága e körben jelenleg 6 százalékos.

A Tárki Társadalomkutatási Intézet 1000 fős havi rendszeres személyes pártpreferencia-kutatásának júliusi felmérése alapján az egyes pártok támogatottsága nem változott az elmúlt egy hónapban. A Fidesz–KDNP tábora a teljes népességen belül júniusban és júliusban is egyaránt 34% volt, az MSZP-é mindkét hónapban 9%, a Jobbiké júniusban 9%, júliusban 10%. A DK és az Együtt–PM pedig helyet cserélt: a DK eredménye az elmúlt egy hónapban 4%-ról 2%-ra, az Együtt–PM-é pedig 2%-ról 4%-ra módosult. Az LMP június után júliusban is 2%-os támogatottságot élvez. A bizonytalanok és a válaszukat titkolók együttes aránya is stagnál: mindkét hónapban 39% volt.

 

A hónap trendjei

Teljes népesség

havi_osszefoglalo_február