Az októberi közvélemény-kutatások összegzése

Az októberben publikált közvélemény-kutatások átlagolt adatai alapján, ha most vasárnap lennének az országgyűlési választások, akkor a Fidesz-KDNP lényegesen jobb listás eredményt érne el, mint 2014. áprilisában. Ezzel szemben az ellenzéki pártok mindegyike rosszabbul szerepelne – derül ki a Közvélemény-kutatók portál Magyar Idők számára készített összesítéséből. Az adat annak tekintetében is figyelemreméltó, hogy kormányzati ciklus második felében – a választási kampány kezdetével – a kormánypártok támogatottsága növekedni szokott, így a jelenlegi állás meglehetősen kedvező számukra a 2018-as országgyűlési választás előtt másfél évvel.

Magyarország közvélemény-kutatói

Az októberi kutatások összegzése 

Mind az öt, júliusi adatokat publikáló cég (Iránytű Intézet, Nézőpont Intézet, Publicus Intézet, Tárki, ZRI-Závecz Research) mérése azt mutatja, hogy továbbra is egyértelmű a Fidesz-KDNP vezetése: a teljes felnőtt népességen belül és a legvalószínűbb listás eredményeket nézve sem közelíti meg egyetlen ellenzéki párt sem a kormánypártokat. Az átlagolt eredmények alapján a Fidesz-KDNP 5 százalékponttal érne el jobb eredményt 2014-hez képest, míg az egykori baloldali összefogás pártjai és a Jobbik valamelyest rontanának, az LMP pedig egyre több kutatás szerint már be sem jutna az Országgyűlésbe.

graf-01

Pártpreferenciák a teljes felnőtt népességen belül

Az októberben megjelenő öt közvélemény-kutatás átlagolt eredménye közel 30 százalékos Fidesz-KDNP tábort mutat a teljes felnőtt népességen belül. A Nézőpont Intézet és a Tárki is 30 százalék feletti eredmény mért októberben a kormánypártoknak, míg a Závecz Research kutatásában 28 százalékon, az Iránytű Intézet mérésében 27 százalékon, a Publicus Intézetnél pedig 26 százalékon álltak a kormánypártok. Az MSZP és a Jobbik közti különbség mértéke kapcsán ugyanakkor lényeges eltérés mutatkozik meg az egyes cégek méréseiben: míg a Publicus Intézet adatai szerint az MSZP valamelyest erősebb a Jobbiknál, addig az Iránytű Intézet mérése 7 százalékpontos Jobbik előnyt mért a teljes népesség körében. A két párt közti olló a másik három kutatócég méréseiben lényegesen kisebb, a Nézőpont adatai alapján csak 4, míg a ZRI-Závecz Research szerint pedig 3 százalékponttal erősebb a Jobbik a szocialista pártnál. A Tárki szerint ugyanakkor mindkét párt 9 százalékos bázissal rendelkezik a teljes népességen belül. A Demokratikus Koalíció az adatok átlaga alapján 4, míg az LMP 3 százalékon áll. Az októberi mérések szerint az Együtt 1-2 százalékos, míg a PM és a Liberálisok 0-1 százalékos táborral bírnak a teljes népességen belül.

abrak-01

Legvalószínűbb listás eredmények

A legvalószínűbb listás eredmények tekintetében mindegyik cég adatai alapján, ha most vasárnap tartanának országgyűlési választásokat, akkor a Fidesz-KDNP jobb eredményt érne el, mint 2014 áprilisában. Ezen a bázison a legjobban a kormánypártok – 54 százalékkal – a Tárkinál állnak, de a Publicus Intézet és a ZRI-Závecz Research mérése szerint is 50 százalék körüli eredményt ére el a Fidesz-KDNP. A Nézőpont Intézet októberi mérésében a kormánypártok ezen a bázison 45, míg az Iránytű Intézet szerint 46 százalékon állnak. A Jobbik a legvalószínűbb listás eredmények átlaga alapján továbbra is veri a szocialista pártot, ugyanakkor az egykori baloldali összefogás pártjai összesítve még mindig közel 4 százalékpontos előnyben vannak a szélsőjobboldali párttal szemben. Az MSZP ebben a csoportban a legjobban – 19 százalék – a Publicus Intézetnél áll, míg a Jobbik az Iránytű Intézet mérésében áll a legjobban, 25 százalékon. A Demokratikus Koalíció átlagosan 7 százalékos szavazótáborral rendelkezik és mindegyik mérés alapján magabiztosan bejutna akár önállóan is az Országgyűlésbe, egyedül a Publicus Intézet mérésében súrolná a bejutási küszöbnek számító 5 százalékos határt. Az LMP kizárólag a Tárki és a ZRI-Závecz Research adatai alapján jutna be a parlamentbe, míg az Együtt, a Párbeszéd és a Liberálisok egyik cégnél sem közelítik meg a bejutási küszöböt.

abrak-02

Módszertan

Az Iránytű Intézet telefonos közvélemény-kutatása 2016. október 12-21. között 1000 fő megkérdezésével; a Nézőpont Intézet szintén telefonos közvélemény-kutatása ugyancsak 1000 fős mintán 2016. október 24-26. között; a Publicus Intézet kérdőíves vizsgálata 2016. október 11-13. között 1000 fő megkérdezésével; a Tárki személyes kérdezésen alapuló adatfelvétele 2016. október 14-23. között 1007 fő megkérdezésével; a ZRI-Závecz Research felmérése pedig 2016. október 9-16. között 1000 fő megkérdezésével készült. A pártpreferenciák a prognosztizált választási eredményhez legközelebb eső szavazói bázisokon az egyes kutatócégeknél: Iránytű Intézet – a pártot választani tudók, Nézőpont Intézet – legvalószínűbb listás eredmény (potenciális szavazók), Publicus Intézet – biztos szavazó pártválasztók, Tárki – pártválasztók, ZRI-Závecz Research – biztos pártválasztók.