Az októberi közvélemény-kutatások összegzése

Négyszer akkora a Fidesz-KDNP, mint a Jobbik

Októberi összegzés 

A kormánypártok az országos reprezentatív közvélemény-kutatások szeptemberi átlageredményeihez képest októberben tovább tudták növelni népszerűségüket, és immáron a szavazatok 56 százalékára számíthatnának egy esetleges voksolás alkalmával, 9 százalékponttal többre, mint április 8-án. A második helyen álló, az áprilisi választási eredményéhez képest továbbra is 6 százalékponttal gyengébb Jobbik pont negyedakkora (14 százalékos) táborral bír, mint a Fidesz-KDNP. Az MSZP és a Párbeszéd közös listája, valamint a DK többé-kevésbé megtartotta áprilisi szavazatarányát, egy hónap alatt bezuhant azonban az LMP támogatottsága, amely az áprilisi 7 és a szeptemberi 5 százalék után immáron csupán 3 százalékos. A választási eredményét tartó Momentum, és a kismértékű növekedésre is képes Magyar Kétfarkú Kutyapárt az ökopárthoz hasonlóan 3 százalékot szerezne, ha most választana az ország, 1 százalék pedig a Mi Hazánknak is jutna. A választók 2 százaléka más pártokra ikszelne.

Pártpreferenciák a teljes felnőtt népesség körében

Öt közvélemény-kutató intézet (az IDEA, a Medián, a Nézőpont, a Publicus és a ZRI) publikált friss számokat októberben, ezek átlaga alapján a Fidesz-KDNP, szeptemberhez képest 1 százalékpontot növekedve, 36 százalékon áll. A Publicus 24, a ZRI 36, az IDEA 37, a Nézőpont 38, míg a Medián 45 százalékra becsüli a kormánypártok teljes népességbeli népszerűségét. Érdekesség, hogy az utóbbi intézetnél szeptemberben még csak 37 százalékon állt a Fidesz-KDNP, vagyis egy hónap alatt 8 százalékponttal növekedett szimpatizánsai aránya.
Az MSZP és a Párbeszéd közös listája 1 százalékponttal gyengült, így 7 százalékon áll októberben, visszaesve az augusztusi szintre. A Nézőpont 5, az IDEA 6, a Medián 7, a ZRI 8, s a Publicus pedig 9 százalékra taksálja a baloldal vezető erejének támogatottságát. Továbbra is 4 százalékos Gyurcsány Ferenc DK-ja, amely a Publicusnál 3, a Nézőpontnál 4, az IDEÁ-nál, a Mediánnál és a ZRI-nél pedig 5 százalékos táborral bír.
A Jobbik szeptemberhez hasonlóan ezúttal is 9 százalékos bázissal rendelkezik. A Medián és a ZRI 8, a Publicus 9, a Nézőpont 10, az IDEA pedig 11 százalékra mérte a párt népszerűségét. A belőle kivált Mi Hazánk Mozgalom támogatottsága 1 százalék az összes kutatóintézetnél.
Az LMP minden egyes intézetnél 1 százalékpontot gyengülve 2 százalékon áll, a Kétfarkú Kutyapárt és a Momentum támogatottsága az átlagot tekintve szintén 2-2 százalék.

Legvalószínűbb listás eredmények

Az előző hónaphoz hasonlóan ismét 1 százalékponttal növekedett a Fidesz-KDNP támogatottsága a választási eredményhez legközelebb eső becslések átlagát tekintve. A kormánypártok a voksok 56 százalékára számíthatnak, hiszen a Nézőpont 51, a Publicus 52, az IDEA 55, a ZRI 57, míg a Medián többéves rekordot jelentő 63 százalékra prognosztizálta támogatottságukat.
Az MSZP-P megtartotta szeptemberi támogatottságát, ezúttal is 11 százaléknyi szavazatot szerezne. Az IDEA és a Medián 9-9, a Nézőpont 10, a ZRI 13, a Publicus pedig 15 százalékra becsülte lehetséges eredményüket. A DK szintén stagnál, és továbbra is 7 százalékon áll. A Publicus szerint 5, az IDEA és a ZRI szerint 7, a Nézőpont szerint 8, a Medián szerint pedig 9 százalékot is kaphat Gyurcsány Ferenc pártja.
A Jobbik az augusztus-szeptemberi 2 százalékpontos zuhanás után meg tudott kapaszkodni, támogatottsága maradt 14 százalékos. A Medián 11, a ZRI 12, a Publicus 14, a Nézőpont 17, az IDEA pedig 18 százalékra becsüli a párt szavazatarányát. A Mi Hazánk minden intézetnél 1 százalékon áll.
Az LMP hosszú hónapok óta 5 százalékon állt, októberre azonban drasztikusan, 2 százalékponttal visszaesett, így a 3 százalékos Momentum és Kutyapárt is utolérte.

Módszertan

Az IDEA közösségimédia-alapú mérése 2018. október 18-22. között 2000 fő megkérdezésével; a Medián mérése 1200 fő személyes megkérdezésével 2018. október 12-17. között; a Nézőpont Intézet mérése 2000 fő személyes megkérdezésével 2018 október 10-29. között; a Publicus Intézet telefonos kérdezésen alapuló adatfelvétele 2018. október 11-17. között 1007 fő megkérdezésével; míg a ZRI-Závecz Research felmérése 2018. október 12-21. között 1000 fő személyes megkérdezésével készült.
A pártpreferenciák a prognosztizált választási eredményhez legközelebb eső szavazói bázisokon az egyes kutatócégeknél: IDEA – biztos szavazó pártválasztók; Medián – választani tudó biztos szavazók; Nézőpont – aktív szavazók potenciális pártpreferenciája; Publicus – biztos szavazók; ZRI-Závecz Research – biztos pártválasztók.