Az LMP a baloldali összefogás nyertese – Századvég

A Századvég legfrissebb pártpreferencia-kutatásának tanúsága szerint az LMP az ellenzéki összefogás legnagyobb nyertese. A párt támogatottsága január végére átlépte a parlamenti bejutási küszöböt. Az ellenzéki erőtérben látható változások ellenére továbbra is stabil a kormánypártok fölénye.

Összefoglaló

  • Az elmúlt hetek egyik kiemelt belpolitikai fejleménye a baloldali–liberális ellenzéki pártok összefogása és a közös lista állítása volt. A Századvég korábbi, január 10–12. között végzett reprezentatív pártpreferencia-felmérése képet adott arról, hogy milyenek voltak a választási esélyek közvetlenül a bejelentéskor. Legújabb kutatásunk során annak jártunk utána, hogy a baloldali választási összefogás létrejötte mennyiben rendezte át a politikai tér erőviszonyait az elmúlt hetekben, különös tekintettel arra, hogy a baloldali közös lista szereplőjévé vált Gyurcsány Ferenc is.
  • Január végén készített kutatásunk igazolta azt a korábbi megállapítást, mely szerint a baloldali összefogás alig erősebb közös listával, mintha a pártok külön indulnának az országgyűlési választásokon. A baloldali közös listára jelenleg a választókorúak 20 százaléka szavazna. A legszembetűnőbb változást az hozta, hogy az LMP támogatottsága bő egy év után újra elérte a parlamenti bejutási küszöböt. A lakosok 5 százaléka voksolna rájuk, tehát az összefogás nyertese elsősorban az LMP, és kevéssé a koalícióban szereplő baloldali pártok. Ebben a változásban szerepe lehet annak is, hogy Bajnai Gordon hátra-, Gyurcsány Ferenc pedig előrelépett, ami csalódást kelthetett a baloldali választók egy részében.
  • Az ellenzéki átrendeződés ellenére stabilnak mondható a Fidesz–KDNP előnye, továbbra is a felnőttkorú lakosság 32 százaléka támogatja a kormányzó pártokat. A Jobbik jelenleg 11 százalékon áll a teljes népességen belül, más pártokra a választókorúak 2 százaléka szavazna.
  • A biztos szavazó pártválasztók között a kormánypártok támogatottsága 51 százalék, az Összefogás pedig 28 százalékon áll. Az LMP ebben a közegben is erősödött, 6 százalék voksolna rájuk. A Jobbikra a biztos szavazó pártválasztók 14 százaléka, míg más pártra 1 százalék szavazna.

 

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 32% +/- 0 % 51% – 1 %
Baloldali összefogás 20% 28%
Jobbik 11% + 1 % 14% +/- 0 %
LMP 5% + 2 % 6% + 3 %
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 32% – 3 % 1% +/- 0 %

 

Ipsos: biztos szavazó, pártválasztó; Medián: választani tudó biztos szavazó; Nézőpont: aktív szavazók potenciális pártpreferenciája; Századvég: biztos szavazók; Tárki:  biztos szavazó, pártválasztó

 

Módszer

Adatfelvétel ideje: 2014.január 26-28.
Adatfelvétel módja: CAPI – számítógéppel támogatott telefonos interjú
Mintanagyság: 1000 fő
Mintavételi hiba: +/- 3,2 százalék