Az EP-választás előtti utolsó mérések eredményei

Összefoglaló

Az európai parlamenti választások előtt mind az öt közvélemény-kutató cég közölt várható listás eredményeket. A cégek eredményei alapján három dolog jelenthető ki. Elsőként az, hogy a kormánypártok meggyőző fölénnyel nyerik majd a választást, itt egyedül csak a győzelem mértéke lehet kérdéses. Másodsorban az, hogy a második helyért nagy csata várható a Jobbik és az MSZP között, a két párt hibahatáron belül van mindegyik cég mérései között. Végül, egyáltalán nem utolsó sorban pedig az is kérdése az EP-választásoknak, hogy a három kis párt közül melyiknek sikerül átlépnie az 5%-os bejutási küszöböt.

Mandátumarányokra átszámítva ez azt jelenti, hogy a Fidesz 11 vagy annál több hellyel fog rendelkezni az EP-ben. Abban az esetben, ha egyik kis párt sem éri el a bejutáshoz szükséges 5 százalékot, akkor akár még 14 mandátumot is szerezhetnek a kormánypártok. A Jobbik és az MSZP is 3-4 mandátumra számíthat. A kis pártok közül mindegyiknek van esélye mandátum megszerzésére, de az is elképzelhető, hogy végül egyikük sem éri el az ehhez szükséges szavazatarányt.

A közvélemény-kutató cégek többsége egyetért abban, hogy a választási részvétel jelentős szerepet játszik majd a végeredmény kialakulásában, valamint konszenzus van közöttük abban is, hogy jóval az országgyűlési választások szintje alatt lesz a szavazói aktivitás és ennek mértéke is érdemben befolyásolhatja az eredményeket.

Választási eredményhez legközelebb eső mérés*

 

végső tippek