Az áprilisi közvélemény-kutatások összegzése

Tovább nőtt a kormánypártok támogatottsága.

Áprilisi összegzés 

Az áprilisi országos politikai közvélemény-kutatások átlaga alapján a Fidesz-KDNP támogatottsága 54 százalékra növekedett a biztos szavazók körében, amely 2 százalékponttal magasabb, mint az egy hónappal ezelőtti érték. A pártverseny második helyét ismét egyedül birtokló Jobbik táborának mérete megegyezik a márciusival, 13 százalék, az MSZP és a Párbeszéd közös listája viszont 1 százalékponttal gyengült, jelenleg 12 százalékon áll. Stabilizálódni látszik a Demokratikus Koalíció 8 százalékos támogatottsága az EP-választás előtt, hiszen március után áprilisban is ezt az átlagot hozza Gyurcsány Ferenc pártja. A parlamenti küszöbre ugrott a bázisát 1 százalékponttal növelő Momentum, amely számára szintén elérhető közelségbe került egy brüsszeli mandátum. Továbbra is 4 százalékos viszont az LMP, amely jelen állás szerint nem küld képviselőt az Európai Parlamentbe. 1 százalékponttal növekedni tudott a Mi Hazánk a kampány első részében, így támogatottsága már 2 százalék, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt viszont 3-ról 1 százalékra csökkent, miután két intézet is 0 százalékra mérte. További 1 százalék egyéb pártokat választana.

Pártpreferenciák a teljes felnőtt népesség körében

Áprilisban mindössze négy intézet, a Nézőpont, a Publicus, a Századvég és a ZRI jelentetett meg friss pártpreferencia-eredményeket. A Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében ezek átlaga szerint 35 százalék, 1 százalékponttal magasabb, mint az előző hónapban. A Publicus és a ZRI-Závecz az átlag alatt (30, illetve 33 százalékra), míg a Századvég és a Nézőpont (36 és 42 százalék) az átlag felett mérte a kormánypártokat.

Kiegyenlítődtek a viszonyok a második helyért folytatott küzdelemben márciusról áprilisra, az MSZP-P 1 százalékpontos növekedés után ugyanis feljött a Jobbik mellé 9 százalékra. A Nézőpontnál 7-7, a Publicusnál pedig 11-11 százalékon áll a két párt, míg a Századvégnél 9-7-re a Jobbik vezet, a ZRI-Závecznél pedig 9-8-ra az MSZP-P.

Az előző hónaphoz hasonlóan a DK 5 százalékon áll, a Nézőpont 4, a Publicus és a Századvég 5, míg a ZRI-Závecz 6 százalékra taksálta teljes népességbeli támogatottságát. A Momentum és az LMP bázisa stabil, továbbra is 3-3 százalékos, az MKKP és a Mi Hazánk pedig 1-1 százalékon áll. Előbbi annak köszönheti 1 százalékpontos visszaesését, hogy a négyből két intézet kutatásában sem szerepel. A magyar választók 35 százaléka nem tud választani a fenti pártok közül vagy nem venne részt egy „most vasárnapi” voksoláson.

Legvalószínűbb listás eredmények

Az előző hónaphoz hasonlóan ismét 2 százalékponttal tudta növelni támogatottságát a Fidesz-KDNP, és immáron 54 százalékon áll a biztos szavazók körében. A Publicus 52, a ZRI-Závecz 53, a Századvég 54, míg a Nézőpont 57 százalékra saccolta a kormányzó pártok együttes népszerűségét.

A múlt hónapban a Jobbik és az MSZP-P támogatottsága a biztos szavazók között volt egyenlő, most viszont az utóbbi 1 százalékponttal visszaesett, tábora így 12 százalékos. A Nézőpont és a Századvég a Jobbikot látja esélyesebbnek a második hely megszerzésére (11-10-re vezet a párt az előbbinél, utóbbinál pedig 14-10-re), a Publicus és a ZRI-Závecz pedig az MSZP-P-t (a szocialisták 16-15-re vezetnek a Publicusnál és 13-12-re a ZRI-Závecznél).

Továbbra is tartja hosszú hónapok óta fennálló 8 százalékos népszerűségét a Demokratikus Koalíció, Gyurcsány Ferenc pártja a Publicusnál 7, a Nézőpontnál 8, a Századvégnél és a ZRI-Závecznél pedig 9 százalékon áll.

Szintet tudott lépni a Momentum, a hosszú ideje a parlamenti küszöb alatt lévő párt áprilisra elérte az 5 százalékot a négy kutatóintézet méréseinek átlaga alapján. Az LMP továbbra is 4 százalékos, a a Mi Hazánk pedig egyből visszaszerezte az előző hónapban megfeleződött 2 százalékos táborát. A Kétfarkú Kutyapárt két intézetnél sem szerepelt a mért pártok között, így 2 százalékponttal visszaesve áprilisban csak 1 százalékon áll. Egyéb pártot szintén a népesség 1 százaléka választana.

Módszertan

Intézet Adatfelvétel ideje Adatfelvétel módja Minta-nagyság A választási eredményhez legközelebb eső szavazói bázisok
Nézőpont 2019. április 1-26. TAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú 5000 aktív szavazók potenciális pártpreferenciája
Publicus 2019. április 17-23. CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú 1010 biztos szavazók
Századvég 2018. április 10-21. CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú 1000 biztos szavazó pártválasztók
ZRI 2019. április 5-15. CAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú 1000 biztos pártválasztók