A pártverseny állása az augusztusi adatok tükrében

A hónap trendjei

Az Ipsos augusztus 6-13. között, 1500 fő megkérdezésével készült kutatása szerint egyetlen párt népszerűség sem változott érdemben, csupán a Jobbik “tornászta” magát vissza a tavaszi kisebb fokú visszaesés után. A radikálisokat a választásra jogosultak 8 százaléka támogatja az augusztusi eredmények alapján, míg az MSZP-t változatlanul 15 százaléka, a kormánypártokat pedig 26 százaléka. Az Együtt-PM népszerűségét továbbra is az összes megkérdezett 4 százaléka, a Lehet Más a Politikájét 2 százaléka biztosítja. Az Ipsos legutóbbi kutatása szerint nőtt a választási aktivitás, az egy hónappal korábbi 38 százalékos szintről 6 százalékpontos növekményt hozott az augusztus.

A Nézőpont Intézet augusztus 6-10. között készített 1000 fős kutatása alapján a Fidesz-KDNP továbbra is 32 százalékos népszerűségnek örvend a magyarok körében, amit jelentős lemaradással követ az MSZP 11, valamint a Jobbik 10 százalékkal. A Bajnai Gordon nevével fémjelzett szövetség  támogatottsága az utóbbi egy hónapban 2 százalékpontos csökkenést elszenvedve 8 százalékos, míg a Lehet Más a Politika a választásra jogosultak 5 százalékának kedvenc pártja. Augusztus elején a kutató mérése szerint 60 százalékos választási aktivitásra lehetett volna számítani.

A Medián augusztusban nem publikált pártpreferenciákra vonatkozó eredményeket.

A Századvég augusztus 23-28. között, 1000 fő megkeresésével készült kutatása alapján szintén csak hibahatáron aluli változásokat mutat a kéthavi trend (júliusban nem készült pártreferenciával kapcsolatos kutatási összefoglaló). A Fidesz-KDNP-t az összes megkérdezett 27 százaléka, az MSZP-t 13 százaléka, a Jobbikot 7 százaléka, az Együtt-PM Szövetséget 4 százaléka, az LMP-t pedig 2 százaléka említette kedvenc pártjaként. augusztusban a választókorúak 49 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne az azon a héten vasárnap tartandó parlamenti voksoláson. A választani tudó biztos szavazók körében a kormánypártok a leadott szavazatok 50 százalékát, a szocialisták 23 százalékát, a Jobbik 12 százalékát, az Együtt-PM 8 százalékát, az LMP pedig 3 százalékát szerezhették volna meg.

A Tárki augusztusban nem publikált pártpreferenciákra vonatkozó eredményeket.