Alacsony részvétel, izgalmas véghajrá a kisebb pártoknak – Nézőpont

A Fidesz-KDNP támogatottsága 46 százalékon áll jelenleg a potenciális szavazók között (ez a biztosan résztvevők maximuma), ezzel továbbra is hatalmas előnnyel vezeti a pártversenyt – derül ki a Nézőpont Intézet május 14. és május 18. között, az európai parlamenti választás kapcsán végzett 1000 fős telefonos közvélemény-kutatása alapján.

Összefoglaló

  • A második helyen szoros küzdelem várható az MSZP és a Jobbik között, a potenciális szavazók 15 százalékát tudhatja maga mögött a radikális párt, és 17 százalékot Mesterházy Attila pártja. A többi párthoz képest a Jobbik-szimpatizánsok részvételi kedve tűnik jelenleg a legalacsonyabbnak. A DK-ra és az Együtt-PM-re a potenciális szavazók 6-6 százaléka szavazna. A két párt esetében nagyon magas a választók keresztszimpátiája, vélhetően a DK elsősorban az Együtt-PM-től tudott szavazókat szerezni az elmúlt hetekben. Az adatok azt mutatják, hogy az LMP is át tudja ugrani az 5 százalékos bejutási küszöböt, jelenleg ugyanis 8 százalékos a párt potenciális támogatottsága. Az LMP-nek kedvezhet a fővárosiak és a diplomások nagyobb szavazási kedve, azonban továbbra is meg kell küzdenie a zöld pártnak azzal, hogy szimpatizánsai gyengén kötődnek csak a párthoz.
  • A közvélemény-kutatás alapján legfeljebb 39 százalékos részvétel várható a most vasárnapi európai parlamenti választáson, ami 5 százalékos csökkenés a május elején mért adathoz képest. Azóta a kis pártok támogatottsága is átrendeződött valamelyest, az alacsony várható részvétel miatt kevés mozgósított állampolgár is relatív nagy hatással lehet a végeredményre.
  • A jelenlegi potenciális szavazatarányok alapján a Fidesz 11, az MSZP 4, a Jobbik 3, az Együtt-PM, a DK és az LMP 1-1 EP-mandátumra számíthatna a 21-ből.
teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 37% – 1 % 46% +/- 0 %
MSZP 11% + 1 % 17% + 2 %
DK 3% +/- 0 % 6% + 2 %
Együtt2014-PM 4% – 2 % 6% – 4 %
LMP 6% +/- 0 % 8% – 2 %
Jobbik 14% + 1 % 15% +/- 0 %
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 25% + 1 % 2% + 2 %

 

Módszer

Adatfelvétel ideje: 2014. május 14 – 18.
Adatfelvétel módja: CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú
Mintanagyság: 1000 fő
Mintavételi hiba: +/- 3,2 százalék