A választók kétharmada ad a kormánynak négy év bizalmat – Századvég

A Századvég decemberi közvélemény-kutatásának eredményei szerint mérséklődött a Fidesz–KDNP támogatottsága mind a teljes népesség, mind a biztos szavazók körében. A magukat bizonytalanként meghatározók tábora jelentős. Emellett azonban a választók közel kétharmada a négyéves ciklus kitöltését várja a Fidesztől. Orbán Viktor a népszerűségvesztés ellenére még mindig a legkedveltebb vezető pártpolitikus. A Fidesz a Századvég méréseinek tanúsága szerint már nyolc éve vezeti a pártok politikai versenyét.

Összefoglaló

  • A közvélemény-kutatás tanúsága szerint jelenleg a lakosság 29 százalék adná szavazatát a kormányzó pártokra a teljes népességen belül. A második helyen a Jobbik áll, jelenleg 14 százalékos a párt támogatottsága. A korábbi baloldali összefogás pártjai közül az MSZP a legerősebb (11 százalék), míg a Demokratikus Koalíció és az Együtt támogatóinak aránya alacsony (3-3 százalék). Az LMP-re jelenleg a megkérdezettek 4 , más pártokra 2 százaléka voksolna. A bizonytalanok tábora 34 százalékra bővült decemberre.
  • A biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz–KDNP jelenleg 44 százalékon áll. Ebben a közegben is a második a Jobbik (22 százalék), őt követi az MSZP 17 százalékkal, a DK és az Együtt 4-4 százalékon áll a biztos szavazók körében, míg az LMP-re 6, egyéb pártokra 3 százalék adná szavazatát.
  • A Fidesz táborának mérséklődése ellenére továbbra is a kormánypárt a legerősebb politikai erő: a Századvég méréseiben immár 2006 ősze óta, azaz nyolc éve vezeti a pártok versenyét mind a teljes népesség, mind a biztos szavazók vonatkozásában. A teljes népesség körében jelenleg mért 29 százalék korántsem a legrosszabb adat, amit az intézet a Fideszről mért. 2012 azonos időszakában például ez az érték 21 százalék volt.
  • A vezető pártpolitikusok versenyében szeptember óta nem változott a sorrend: a csökkenés ellenére még mindig Orbán Viktor a legkedveltebb. Jelenleg 40 ponton áll. Őt követi Vona Gábor 34, Schiffer András 30, majd Gyurcsány Ferenc 17 és Tóbiás József 15 ponttal.
  • A decemberi adatfelvétel azt is vizsgálta, milyen vélemények és attitűdök húzódnak meg a politikai piacon látható változások hátterében. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy bár sok választó nem értett egyet a bejelentett intézkedések egy részével (különösen az internetadóval), a megkérdezettek közel kétharmada (61%) továbbra is azt várja a Fidesz-kormánytól, hogy töltse ki a négy évet és bizonyítson. A válaszadók 34 százaléka gondolja úgy, hogy a kormánynak távoznia kellene, illetve nem kellene kitöltenie a négy évet.

 

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 29% – 6 % 44% – 10 %
MSZP 11% + 1 % 17% + 2 %
DK 3% – 2 % 4% – 2 %
Együtt-PM 3% +/- 0 % 4% + 1 %
LMP 4% + 1 % 6% + 3 %
Jobbik 14% + 1 % 22% + 5 %
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 36% + 5 % 3% + 1 %

 

Ipsos: biztos szavazó, pártválasztó; Medián: választani tudó biztos szavazó; Nézőpont: aktív szavazók potenciális pártpreferenciája; Századvég: biztos szavazók; Tárki:  biztos szavazó, pártválasztó

 

Módszer

Adatfelvétel ideje: 2014. december 15-20.
Adatfelvétel módja: CAPI – számítógéppel támogatott telefonos interjú
Mintanagyság: 1000 fő
Mintavételi hiba: +/- 3,2 százalék