A többség szerint igazságtalan a Tavares-jelentés – Századvég

a tobbseg szerint igazsagtalan a tavares-jelentes szazadvegA Századvég 2013 júliusában készített közvélemény-kutatásának tanúsága szerint a lakosság közel kétharmada hallott a Magyarországról szóló Tavares-jelentésről. A jelentést a témában véleményt formálók többsége igazságtalannak tartja.


Az Európai Parlament július 3-án fogadta el azt a Rui Tavares zöldpárti EP-képviselő által készített jelentést, mely az alapjogok magyarországi helyzetét vizsgálta. A doku-mentum széles körű vitát indított el mind a hazai, mind a nemzetközi politikai színtéren. A Századvég legfrissebb kutatása a Tavares-jelentés ismertségét, valamint társadalmi megítélését vizsgálta a felnőttkorú magyar lakosság körében.
A magyar lakosság közel kétharmada (65 százalék) találkozott a Magyarországgal kapcsolatos jelentéssel, a témát nem ismerők aránya 35 százalék. Azoknak, akik hallottak a Tavares-jelentésről, 67 százaléka részben vagy teljesen tisztában van azzal, hogy a dokumentum mire vonatkozik, mit kritizál.
Amennyiben a releváns válaszok megoszlását vizsgáljuk, kiderül, hogy a témát ismerő és véleményt formáló lakosság többsége (61 százaléka) igazságtalannak (nem korrektnek) tartja a Tavares-jelentést Magyarországgal kapcsolatban, és 39 százalék azok aránya, akik szerint igazságos a dokumentum tartalma.

 

Módszer
Adatfelvétel ideje 2013. július 3-4.
Adatfelvétel módja CATI
Mintanagyság 1000
Mintavételi hiba 3,2 százalék