A többség kormányt váltana, mégis biztosan vezet a Fidesz – Medián

a tobbseg kormanyt valtana medianAz elmúlt hónapban nem történt látványos változás a lakosság pártpreferenciáiban, ám a korábbi időszakot is figyelembe véve mostanra egyértelművé váltak a Fidesz erősödését jelző trendek.

A kormánypárt ugyanis a tavaly júniusi, mélypontot jelentő 21 százalékos népszerűséggel szemben jelenleg a lakosság 29 százalékának támogatására számíthat. Egy évvel az esedékes következő választások előtt továbbra is viszonylag magas (35 százalék) azok aránya, akik egyik pártot sem támogatják. Ennél még inkább elgondolkodtató, hogy a 47 százaléknyi „biztos” szavazó közül is csaknem minden hatodik nem kötődik egyik párthoz sem – ez több mint félmillió olyan választópolgárt jelent, akik a részvételüket biztosnak gondolják, ám a pártok jelenlegi kínálatából nem tudnak választani. Ha ehhez még hozzászámítjuk azokat, akik „valószínűleg” elmennek szavazni, közel egymilliós tömeget kapunk, amely – ha egy irányba szavazna – alighanem eldöntené a választás kimenetelét.  Ha azt tudakoljuk, hogy az emberek 2014-ben a Fidesz-kormány hatalmon maradását vagy kormányváltást szeretnének,  54:33 százalékos arányban az utóbbiak kerülnek többségbe. Igaz, a kormányváltók bő harmada (37 százalék) nem talál magának választható pártot.

A Fidesz fokozatos visszaerősödésével egyidőben a kormány teljesítményének megítélése is javult, összességében azonban a kormánnyal szembeni elégedetlenség a jellemző: jelenleg is tíz válaszadóból mindössze hárman mondtak jó véleményt a kabinet eddigi munkájáról. Az utóbbi időszakban a lakossági közhangulat is javulásnak indult: jelenleg is erős többségben vannak azok, akik szerint az országban rossz irányba mennek a dolgok, ám az arányuk a tavaly júniusi 80 százalékról 64 százalékra mérséklődött.

A politikusok népszerűségi rangsorának élén – államfői beiktatása óta minden hónapban – Áder János áll, és ő az egyetlen vezető politikus, akinek támogatottsága meghaladja a 40 százalékot. A két ellenzéki vezérjelöltnek a jelek szerint nem tett jót, hogy a felmérés idején elsősorban egymással voltak elfoglalva: ha nem is statisztikailag számottevő mértékben, de mind Mesterházy Attila mind Bajnai Gordon népszerűsége csökkent, és mivel a kormánypárti politikusok indexe általában nőtt, így mindketten hátrébb kerültek a népszerűségi rangsorban.

Adatfelvétel ideje 2013. április 19-23.

Adatfelvétel módja

CAPI

Mintanagyság

1200

Mintavételi hiba

2,9 százalék

Bővebben