A szeptemberi közvélemény-kutatások összegzése

Továbbra is utcahosszal vezetnek a kormánypártok.

Szeptemberi összegzés 

A Fidesz-KDNP első helyét a szeptemberben lezajlott közvélemény-kutatások alapján nem veszélyezteti egyik ellenzéki tömörülés sem. A kormánypártok az aktív szavazók körében 55 százalékon állnak az összes szeptemberben publikált közvélemény-kutatás átlaga alapján, ami nem kevesebb, mint 8 százalékponttal felülmúlja az április 8-án elért belföldi listás eredményüket. A második helyen álló Jobbikra 14 százalék voksolna, a belőle újonnan kivált Mi Hazánk Mozgalomra pedig 2 százalék, vagyis a két párt összesített eredménye is 4 százalékponttal elmarad előbbi választási eredményétől. A baloldalon záródni látszik az olló a 11 százalékos MSZP-Párbeszéd és a 7 százalékos Demokratikus Koalíció között, hiszen előbbi 1 százalékponttal gyengébben, utóbbi ugyanennyivel jobban szerepelne egy szeptemberi választáson, mint tavasszal. Az LMP továbbra is tartja az elmúlt hónapokban jellemző 5 százalékos átlageredményét, amellyel bekerülne a parlamentbe. A Momentum 3, míg a Kétfarkú Kutyapárt 2 százalékot szerezne, ha most lennének választások, további 1 százalék pedig más pártokra voksolna.

Pártpreferenciák a teljes felnőtt népesség körében

Öt közvélemény-kutató intézet (a Medián, a Nézőpont, a Publicus, a Századvég és a ZRI) publikált friss számokat szeptemberben, ezek átlaga alapján a Fidesz-KDNP 35 százalékon áll, 1 százalékponttal jobban, mint augusztusban. A Publicus 26, a ZRI 35, a Századvég 36, a Medián 37, míg a Nézőpont 39 százalékra becsüli a kormánypártok teljes népességbeli népszerűségét.
Szintén 1 százalékpontot javított átlageredményén az MSZP és a Párbeszéd koalíciója, amely 8 százalékon áll szeptemberben. A Nézőpont 5, a Századvég 7, a ZRI 8, a Medián és a Publicus egyaránt 9 százalékra taksálja a baloldal vezető erejének támogatottságát. Fele ilyen népszerű Gyurcsány Ferenc DK-ja, amely a Publicusnál 3, a Századvégnél és a ZRI-nél 4, a Nézőpontnál 5, a Mediánnál pedig 6 százalékos táborral bír.
A Jobbik 1 százalékpontot gyengülve ezúttal 9 százalékos bázissal rendelkezik. A Századvég 8, a Medián és a Publicus 9-9, a Nézőpont és a ZRI pedig 10-10 százalékra mérte a párt népszerűségét. A belőle kivált Mi Hazánk Mozgalom támogatottsága 1 százalék, a Medián mellett a Nézőpont és a ZRI becsülte ekkorára a támogatók körét.
Az LMP minden egyes intézetnél 3 százalékon áll, a Kétfarkú Kutyapárt és a Momentum támogatottsága 2-2 százalék.

Legvalószínűbb listás eredmények

Az előző hónaphoz hasonlóan ismét 1 százalékponttal növekedett a Fidesz-KDNP támogatottsága a választási eredményhez legközelebb eső becslések átlagát tekintve. A kormánypártok a voksok 55 százalékára számíthatnak, hiszen a Nézőpont 52, a Publicus és a Századvég 53, a ZRI 57, míg a Medián 60 százalékra prognosztizálta támogatottságukat.
1 százalékponttal visszaesett az MSZP-P támogatottsága augusztus óta, ezúttal 11 százaléknyi szavazatot szereznének. A Nézőpont 8, a Medián 9, a ZRI 12, a Századvég 13, a Publicus pedig 15 százalékra becsülte lehetséges eredményüket. A DK 1 százalékponttal javított, jelenleg 7 százalékon áll. A Publicus szerint 5, a Századvég és a ZRI szerint 7, a Nézőpont szerint 8, a Medián szerint pedig 10 százalékot is kaphat Gyurcsány Ferenc pártja.
A Jobbik népszerűsége átlagosan 2 százalékponttal alacsonyabb az egy hónappal ezelőttihez képest, 14 százalékos. A Medián 11, a Publicus, a Századvég és a ZRI 14, a Nézőpont pedig 18 százalékra becsüli a párt szavazatarányát. A Mi Hazánk a Mediánnál és a ZRI-nél 2, a Nézőpontnál 1 százalékon áll.
Az LMP, mint hosszú hónapok óta mindig, most is 5 százalékos átlagosan, a Momentum augusztushoz hasonlóan 3, míg a Kutyapárt 1 százalékpontot visszaesve ezúttal 2 százaékon áll.

Módszertan

A Medián mérése 1200 fő személyes megkérdezésével 2018. szeptemberében; a Nézőpont Intézet mérése 2000 fő személyes megkérdezésével 2018. augusztus 29. és szeptember 18. között; a Publicus Intézet telefonos kérdezésen alapuló adatfelvétele 2018. szeptember 12-19. között 1001 fő megkérdezésével; a Századvég telefonos interjún alapuló adatfelvétele 1000 fő megkérdezésével 2018. szeptember 3-10. között, míg a ZRI-Závecz Research felmérése 2018. szeptemberében 1000 fő személyes megkérdezésével készült.
A pártpreferenciák a prognosztizált választási eredményhez legközelebb eső szavazói bázisokon az egyes kutatócégeknél: Medián – választani tudó biztos szavazók; Nézőpont – aktív szavazók potenciális pártpreferenciája; Publicus – biztos szavazók; Századvég – biztos szavazó pártválasztók; ZRI-Závecz Research – biztos pártválasztók.