A Simon-ügy ártott a baloldalnak – Nézőpont

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a januári 24 százalékról 18 százalékra csökkent a baloldali pártokkal szimpatizálók aránya a teljes népességen belül.

Összefoglaló

  • A januárihoz képest alacsonyabb választási aktivitás mellett a választási részvételüket biztosra ígérő aktív baloldali szavazók aránya is csökkent, 26 százalékról 17 százalékra. A baloldali tábor elbizonytalanodása mögött vélhetően a Simon-ügy állhat, melyet az összes megkérdezett 55 százaléka ismert, 44 százalékban pedig – más pártok szimpatizánsain kívül a baloldali szimpatizánsok és a rejtőzködők is – inkább negatívan ítéltek meg.
  • A 2014. február 17-20. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével, nemre és korra régiónként, településtípusra és iskolai végzettségre országosan reprezentatív mintán készült közvélemény-kutatásban az összes megkérdezett 37 százaléka támogatta a Fidesz-KDNP-t, 18 százaléka a baloldali pártokat, 12 százaléka a Jobbikot, 3 százaléka pedig az LMP-t. Jelenleg a választásra jogosultak 20 százaléka rejtőzködő, ebből 6 százalék kormányváltó hangulatban várja a következő hetek kampányát.
  • A szavazáson az összes megkérdezett 62 százaléka vett volna részt. A választási részvételüket biztosra ígérő aktív szavazók 47 százaléka választaná a Fidesz-KDNP-t, 17 százaléka a baloldali összefogás pártjait, 12 százaléka a Jobbikot, 2 százaléka pedig a Lehet Más a Politikát. A baloldallal szimpatizálók csökkenő választási részvételi hajlandóságát mutatja, hogy a baloldali pártok támogatottsága az aktív szavazók körében alacsonyabb a teljes népesség körében mért támogatottságuknál. Mindez a teljes választási aktivitásra is kihatással volt, mely a januárihoz képest mérséklődött.
  • A baloldali szimpatizánsok elbizonytalanodása mögött vélhetően a Simon-ügy állhat, melyet az összes megkérdezett 55 százaléka ismert, 44 százalékban pedig – más pártok szimpatizánsain kívül a baloldali szimpatizánsok és a rejtőzködők is – inkább negatívan ítéltek meg.

 

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 37% – 1 %  –
Baloldali összefogás 18% – 6 %  –
Jobbik 12% + 2 %  –  –
LMP 3% – 1 %  –  –
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 30% + 6 %  –  –

 

Módszer

Adatfelvétel ideje: 2014. február 17-20.
Adatfelvétel módja: CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú
Mintanagyság: 1000 fő
Mintavételi hiba: +/- 3,2 százalék